Flyttdags - slutkvittrat i buskarna

Publicerad 2016-08-16

Djur. Vare sig vi vill det eller inte. Hösttecknen börjar dyka upp. De första fåglarna har redan lämnat landet och nu startar den stora flyttvågen mot varmare breddgrader.

När det är som flest fåglar i farten, i månadsskiftet juli-augusti, beräknas omkring 350 miljoner fåglar befinna sig i Sverige, men merparten av dem klarar sig inte i Sverige över vintern.

– Vi räknar med i grova drag att 90 procent av de fåglar som häckar och blivit kläckta i Sverige ger sig av, säger ornitologen Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

De fågelarter som huvudsakligen lever på vegetabilisk föda som bär och frön reser till andra delar av Europa, främst Frankrike och Spanien, men också till norra Tyskland eller Nederländerna. Insektsätarna behöver resa mycket längre och vissa flyttar så långt som till Sydafrika, men många stannar strax söder om Saharaöknen. Några arter flyttar österut till Indien eller angränsande länder.

Många faror

Men den långa resan innebär stora faror och endast en fjärdedel av fåglarna uppskattas överleva den. Vägen över Medelhavet försöker de flesta göra i ett svep, om inte vädret sätter stopp. Vädret är också den största riskfaktorn men även svält, parasitangrepp och andra djur, enligt Anders Wirdheim.

– Det finns väldigt många som vill äta en liten fågel.

Ändrat mönster

Men klimatförändringarna har börjat förändra flyttmönstret. Vissa fåglar har börjat återvända tidigare, exempelvis flugsnapparen, för att inte missa insektskläckningarna eftersom våren har börjat komma tidigare. Och grågåsen som tidigare brukade övervintra i Spanien har gradvis flyttat sig närmare Norden. Numera stannar en stor del i Skåne och byter till vegetabilisk kost under vintern.

– För andra arter är det ganska små skillnader i de stora massorna, men vissa arter ser vi oftare i Sverige vintertid jämfört med tidigare, säger Anders Wirdheim.

TT

Följ ämnen i artikeln