Livsviktigt med säkra svampråd

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2017-10-06

Natur. Svampkorgen kan vara lätt att fylla, men alla svampar ska inte stoppas i grytan.

Artbestämning är ofta klurig och vissa söker då svar i sociala medier - men om svampen ska ätas finns det risker med metoden, tycker Sofie Olofsson vid Botaniska i Lund.

Årets svampsäsong är så bra att många människor kan ge sig ut i skog och mark och fylla sina korgar med läckerheter.

– Det är ett jättebra svampår, för en del räcker det med att gå ut i trädgården. Och går du ut i skogen har du massor att upptäcka, säger Sofie Olofsson, intendent på Botaniska trädgården vid Lunds universitet, till TT.

Cirka tiotusen svamparter finns i Sverige, men bara ett hundratal är ätliga.

– Så det är en ganska liten andel, därför ska man vara bombsäker på det man stoppar i sig. Det är livsviktigt, säger Sofie Olofsson.

Gula kantareller har många svampplockare bra koll på, däremot finns det en massa andra svampar som kan vara mer luriga att känna igen. Att förväxla champinjon med vit flugsvamp är till exempel förenat med stora risker.

– Du måste själv vara säker på att det du plockar är ätbart. Och visst tar det lite tid att lära sig.

Frågor på nätet

Svampkonsulenter och andra som är duktiga på svampar är flitiga i sociala medier där folk förhör sig om sina svampfynd. Forumen har många fördelar men också några risker, enligt Olofsson.

– Ska du äta din svamp är det ett väldigt osäkert sätt, man kan inte alltid vara helt säker på vad det är för svamp med hjälp av en bild, säger hon och betonar att det finns många svårbedömda arter.

– Men om du bara vill veta vad det är för art, vilket är nog så roligt, så kan du komma en bra bit på vägen med hjälp av kunniga människor på nätet, säger Sofie Olofsson.

Svampforum samlar tiotusentals svampintresserade och nyttan med att få hjälp att artbestämma genom sociala medier är något som flera svampkonsulenter lyfter fram i olika medier i höst, samtidigt varnas det också för riskerna med att söka svar om huruvida svampar kan ätas. Svampexperter förklarar att man måste vara hundra procent säker för att använda svampen i matlagningen.

Flera experter

Många som bidrar med artbestämning i Facebookgruppen Svamp-klapp är utbildade svampkonsulenter och mykologer, skriver svampkonsulenten Cecilia Hultqvist i en debattartikel i Metro. Hon berättar att det med hjälp av bra bilder, tagna från olika håll, ofta kan lämnas goda förslag om vilken svamp det kan vara, och att det sedan är upp till frågeställaren att avgöra om svampen ska ätas. Och med dåliga bilder får man inget svar, enligt Hultqvist.

Hon ser ingen större skillnad i att folk får hjälp av kunniga människor i sociala medier jämfört med att man själv försöker komma fram till vilken svamp det är genom en svampbok.

"Det man måste vara noga med dock, är att man vet vem det är som har svarat. Men om tio administratörer svarar samma sak kan man nog vara ganska säker på att det är rätt", skriver hon.

Så här års får Botaniska trädgården i Lund en hel del frågor från svampplockare i området. Ibland hör Sofie Olofsson att de pratar tumregler med varandra - som tyvärr inte alltid stämmer.

– Till exempel att man kan äta svampen om man ser ett djur som äter den. Men det stämmer inte, för vi reagerar på gifter som till exempel rådjur och kossor inte skulle göra, säger hon.

– Ofta stämmer inte tumreglerna, och då är man farligt ute om dessa sprids vidare.

TT

Följ ämnen i artikeln