Fler udda uppgifter i Arbogafallet

Publicerad 2017-05-17

Arbogafallet. Den mordmisstänkta kvinnans kontakter med försäkringsbolag och med makens sista arbetsgivare innehöll utbrott mot maken. Det framgick under den femte förhandlingsdagen i målet om morden i Arboga.

Redan när den nu mordmisstänkta 42-åriga kvinnan försökte begära ut pengar från den döde makens livförsäkring väcktes misstankar hos bolaget. Bara fyra dagar hade nämligen passerat efter dödsfallet.

En utredningsinspektör från bolaget If vittnade om att man också reagerade på att försäkringen var på ett så högt belopp - två miljoner - och på att 42-åringen och maken inte längre bodde ihop, rapporterar ekuriren.se.

Ett normalt belopp på den här typen av försäkring brukar ligga på en miljon, enligt utredaren. Kvinnan ska också ha försökt - men misslyckats - teckna en försäkring på sex miljoner hos ett annat bolag.

Att det inte var maken själv som tecknade livförsäkringen hos If ska bevisas av att den tecknades från ett fast IP-nummer i Eskilstuna där 42-åringen bodde. Maken befann sig då på jobb i Stockholm, vilket hans arbetsgivare vittnat om.

Anklagade maken

Sedan If stoppat utbetalningarna från livförsäkringen till 42-åringen låg hon på för att få ut pengarna. Enligt utredaren uppträdde hon irrationellt och visade även stor ilska gentemot den döde maken och anklagade honom för olika saker.

If vände sig då - för andra gången - till polisen för att anmäla att man misstänkte att ett brott kunde ligga bakom makens död, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Ingen sista hälsning

Mannens siste arbetsgivare vittnade - förutom om arbetstider - om att han inte sett tecken på drog- eller alkoholmissbruk.

När mannen inte kom till jobbet kontaktade arbetsgivaren den nu mordmisstänkta 42-åringen som berättade att maken drunknat. Hon berättade också att mannen varit hotfull, elak och tog anabola steroider, enligt Eskilstuna-Kuriren. Arbetsgivaren trodde henne och valde senare att inte skicka någon krans till begravningen.

– Så här efteråt känns det inte bra att vi inte gav honom en sista hälsning, säger han.

Uppgifter om mobilen

Till dagens många vittnen hörde också en expert som var där för att förklara hur man utifrån uppgifter om hur 42-åringens mobil kopplat upp mot olika master kan dra slutsatser om var hon befunnit sig vid olika tidpunkter.

Eftersom hennes mobil kopplat upp mot master som inte kan nås inifrån huset ska man kunna bevisa att hon inte varit inomhus hela drunkningskvällen.

En brandman, en deltidsbrand och en polishundförare berättade också om sina iakttagelser när mannen hittades död i "naveldjupt vatten" sommaren 2015.

Hundföraren tyckte inte att 42-åringens reaktion speglade att maken precis hittats död. Hon minns det som att 42-åringen inte var särskilt intresserad av vad som hade hänt mannen och att hon bara svarade kort på de frågor som ställdes.

TT