Engström ny samordnare mot extremism

Publicerad 2016-06-02

Politik. Den tidigare moderata biståndsministern Hillevi Engström tar över efter Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon har även arbetat som polis.

– Vårt arbete går ut på att förhindra att polisen måste ingripa, säger hon.

Hillevi Engström, som i dag är kommundirektör i Upplands Väsby utanför Stockholm, har den breda erfarenhet som krävs för att ta över efter Sahlin, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Att som tidigare moderat nu arbeta för en S- och MP-regering är inga problem för Engström.

– I det här fallet är vi helt överens och jag har inte heller några partipolitiska kopplingar numera. Jag är tjänsteman och jag är stolt och glad över att ha fått frågan. Jag kommer att göra mitt yttersta för att bidra i det här arbetet. Det här kan ingen göra ensam. Vi måste jobba tillsammans, civilsamhället, trossamfunden, idrottsföreningar och kommunala tjänstemän. Det är först då vi får lite slagkraft, säger hon till TT.

Viktigt fokus

– För mig är det viktigt att man jobbar förebyggande, och när någon går över gränsen och använder våld, då ska de rättsvårdande myndigheterna agera och vara tuffa. Men vi kan göra mycket mer för att undvika det, och det är väl det som är det viktiga fokuset i det här arbetet, säger Hillevi Engström.

Terroristexperten Magnus Ranstorp, som ingår i samordnarens referensgrupp, välkomnar valet av Hillevi Engström.

– Det är ett mycket bra val. Hon har den politiska och kommunala bakgrunden och har varit polis. Hon är också en stark ledare. Det är precis som ministern sade att man måste kunna strukturerna, både vertikalt och horisontellt, säger han till TT.

Mycket kvar

– Vi har kommit långt i arbetet men det finns också en stor förbättringspotential, framför allt i kommunerna, säger Ranstorp.

Den nya samordnaren ska också utreda dels hur kommunernas ansvar för att arbeta mot extremism ska se ut på längre sikt, dels hur det nationella arbetet mot extremism ska organiseras från 2018, då samordnarens mandat går ut.

Mona Sahlin skulle, efter två års arbete, ha presenterat sin slutrapport i sommar. Men hon lämnade sitt uppdrag mycket hastigt tidigare i vår när det uppdagats att hon bland annat skrivit ett falskt intyg för att hennes livvakt skulle få köpa en bostadsrätt.

TT

Följ ämnen i artikeln