Mona Sahlin avgår efter felaktigt intyg

Uppdaterad 2016-05-05 | Publicerad 2016-05-04

Politik. Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sedan hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Åklagare har inlett en förundersökning.

Intyget skrevs på myndighetens brevpapper och användes sedan av medarbetaren för att köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen.

– Jag skrev fel på hans lön från regeringskansliet, har Sahlin förklarat för Expressen.

Mona Sahlin intygade att mannen tjänar 120 000 kronor i månaden. Men enligt regeringskansliet är hans lön betydligt lägre: 43 000 kronor i månaden.

För Expressen uppger Sahlin att hon via sitt eget bolag anställt mannen - som är tidigare livvakt hos polisen - som sin säkerhetssamordnare med en lön på ytterligare 60 000 kronor i månaden plus sociala avgifter.

Skuld hos kronofogden

Men enligt uppgifter från Skatteverket som tidningen har tagit del av hade hon inte betalat in några arbetsgivaravgifter förrän Expressen ställde frågor om det för nästan tre veckor sedan. Samtidigt hade Mona Sahlin en skatteskuld på drygt 215 000 kronor som hade gått vidare till kronofogden.

I ett pressmeddelande från kulturdepartementet bekräftas det att Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan efter att ha lämnat in sin avskedsansökan.

"Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Enligt Bah Kunhkes pressekreterare Kristoffer Talltorp vill ministern inte kommentera saken ytterligare.

Förundersökning inledd

Efter avslöjandet har det också inletts ett polisärende. Rättschefen på departementet, Daniel Ström, bekräftar att Alice Bah Kuhnke har informerats.

Åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, bekräftar Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Rosander.

Föregriper drev

Statsvetaren Jenny Madestam tror att Mona Sahlin avgår för att hon inte är intresserad av att hamna i ett mediedrev och väljer att föregripa i stället för att skada uppdraget hon har haft.

– Hon är ju en erfaren politiker som har varit med några vändor. Med den bakgrund och erfarenhet hon har vet hon vad ett drev kan innebära, säger Jenny Madestam.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan och del av referensgruppen hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ser Sahlins avgång som ett avbräck.

– Hon har gjort ett bra jobb och hon har brunnit för frågorna, säger han och betonar att det är viktigt för regeringen att snabbt få fram en ersättare.

Daniel Norlander, huvudsekreterare med ansvar för samordnarens operativa verksamhet hos Sahlin, säger att avgången naturligtvis är tråkig.

– Hon är starkt personifierad med uppdraget, säger han.

TT: Finns det risk för att arbetet blir lidande?

– Jag tycker inte det ska behöva bli det. Vi ska fortsätta jobba på med de delar som vi är satta att genomföra, svarar han.

TT

Följ ämnen i artikeln