Tiotal kommuner har plan mot terror

Publicerad 2016-03-24

Brysselattackerna. Kommuner har blivit bättre på att arbeta förebyggande mot extremism och terror, enligt Mona Sahlin som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Trots det saknar många fortfarande en plan för att förhindra rekrytering.

– Om vi talar om en handlingsplan värd namnet med handfast innehåll skulle jag ge ett tiotal kommuner högt betyg, säger hon till TT.

Förorter lämnas i sticket

Efter attackerna i Bryssel konstaterar Mona Sahlin att debatten ofta fokuserar på dem som rest till terrorgruppen IS.

– Men de som utfört terrordåd har inte alltid varit krigare i Syrien och Irak. Vi lämnar många förortsområden i sticket, säger hon och fortsätter:

– Det blir som egna samhällen i samhällena, som blir tomt på det belgiska - eller svenska - samhället. Där hittar alltid rekryterarna in.

Det förebyggande arbetet har varit för reaktivt, anser Sahlin.

– Först när någon rest till IS börjar man agera.

Men för Sveriges del går det förebyggande arbetet ändå framåt, menar Mona Sahlin. Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism går just nu igenom hur många av landets kommuner som faktiskt har handlingsplan och strategi mot våldsbejakande extremism - från höger till vänster samt jihadismen.

Resor till IS har förhindrats

Enligt Sahlin är ett tiotal kommuner - bland annat Göteborg, Örebro och delar av Stockholm - på banan.

– Många kommuner har blivit bättre. Det finns allt mer konkreta strategier som man jobbar utefter.

TT: Ett tiotal - det låter inte mycket?

– Det är ett tiotal av de kommuner som verkligen har problem. Där bor också en stor del av Sveriges befolkning.

Fler anhöriga ringer till den stödtelefon som finns, och även många civilorganisationer engagerar sig för att stoppa radikaliseringen.

– Allt fler, inte minst muslimska församlingar, vågar agera. Det krävs ett mod. Jag vet själv flera exempel där resande ner till IS har hindrats tack var att folk vågat ingripa.

TT

Följ ämnen i artikeln