Mammans demens väckte Silvias engagemang

Publicerad 2017-05-13

Vård. När drottningens mamma drabbades av alzheimer tog engagemanget för demenssjuka fart.

– Hon kände inte igen sig själv, säger drottning Silvia.

Nu invigs ett nytt boende där demenssjuka ska kunna leva med en anhörig i en anpassad lägenhet.

De sista åren som drottningens mamma Alice Sommerlath var i livet led hon av den obotliga sjukdomen alzheimer, som är den vanligaste formen av demens. Hon dog 1997, men året dessförinnan hade drottningen tagit initiativ till Silviahemmet för att utbilda personal inom demensområdet.

– Jag förstod att det inte fanns någon kunskap om demens. Det fanns inte många undersköterskor närmast patienten som hade utbildning och tog hand om de äldre människorna, säger drottning Silvia när TT träffar henne på Drottningholm.

"Det var en katastrof"

Drottningen berättar öppenhjärtligt om sin mamma och om hur det var att ta hand om henne.

– Mamma frågade alltid "var är din pappa?". Han hade varit död i tio år. Och varje gång jag försökte förklara för henne att; tyvärr han har gått bort, då var det en katastrof och hon blev jätteledsen.

Drottningen lärde sig att hantera minnessvårigheterna med att leda bort mamman från ämnet och berätta om blommor eller platser som pappan Walther Sommerlath gillade.

– Det viktigaste är att personen mår bra och att man leder den runt alla dessa svåra moment. Men det är inte enkelt.

Hon berättar att när minnet var som sämst kunde mamman gå in i badrummet, se sig själv i spegeln och bli rädd för att en annan person var där.

– Hon kände inte igen sig själv.

Var femte över 85

Dessa erfarenheter har lett till att drottningen i dag inviger Silviabo där äldre par, där den ena lider av demenssjukdom, ska kunna bo tillsammans i en lägenhet. Hemmet är anpassat med kontrastfärger i badrum, vridbara reglage på spisen, rundade hörn på borden, lampor i skåp, höj- och sänkbart handfat, lättgreppade glas och närhet till omsorg.

I Sverige lider var femte person över 85 år av demens, enligt World Alzheimer report från 2015.

TT: Demens är en utbredd sjukdom och många är kanske oroliga när de blir äldre hur man ska hantera det. Tänker drottningen själv någonting på det här?

– Det är klart. Vi blir ju alla mycket äldre i dag, det är därför så många drabbas av demens.

"Han är lysande"

Pilotprojektet Silviabo är tänkt att utvidgas till fler kommuner och lägenheterna ska kunna hyras av personer "med alla sorters plånböcker". Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är med och finansierar projektet och står för inredningen.

– Han är lysande. Han har betytt så mycket för människor, säger drottningen och fortsätter:

– Det är en väldigt sorglig sak när en person blir dement och sjuk, och jag känner många familjemedlemmar som är i en sådan situation och hur svårt det är. Men jag tycker ändå det är fint att se vad det har blivit av det här allvarliga beskedet att mamma var sjuk, att vi har kunnat gå vidare och hjälpa andra, säger drottning Silvia.

TT