Större otrygghet bland kvinnor

Publicerad 2016-01-12

Brott. Kvinnor är mer oroade för att utsättas för brott än män och var fjärde kvinna känner sig otrygg kvällstid ute i området där hon bor. Inrikesministern befarar att den senaste tidens rapporter om sexbrott mot unga kvinnor på gator och torg ökar kvinnors otrygghet ännu mer.

– Dels måste vi ta diskussionen och stötta unga kvinnor, dels måste vi också se till att polisen löser de här brotten, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

12 400 personer har deltagit i Brottsförebyggande rådets (Brå) Nationella trygghetsundersökning, som årligen mäter utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet. Liksom tidigare råder stora skillnader mellan könen när det kommer till otrygghet och oro att utsättas för brott.

Kvinnor mer otrygga

Bland männen oroar sig bara sex procent för att utsättas för överfall och misshandel - jämfört med 16 procent av kvinnorna. 25 procent av kvinnorna känner sig också mer otrygga utomhus i området där de bor, jämfört med 7 procent av männen. Totala andelen personer som uppger att de känner sig otrygga när de är ute ensamma i sitt bostadsområde på kvällen har visserligen minskat - från 21 procent 2006 till 15 procent 2015. Ändå undviker nästan var tionde kvinna att gå ut ensam sent en kväll i området där hon bor.

Brottsligheten slår blint

Rikspolischef Dan Eliasson anser att det är ett samhällsproblem att betydligt fler kvinnor än män är rädda för att utsättas för brott.

– Jag tror att det är kopplat till brott med sexuellt ofredande, allt från ofredande till faktiska överfallsvåldtäkter. Det där skrämmer kvinnor, säger han till TT.

Eliasson menar att samhället med sina värderingar har ett stort ansvar, liksom männen, att se till att tryggheten ökar.

TT: Har kvinnor fog för sin oro?

– Jag tror att brottsligheten som finns slår blint oberoende av kön.

Jobba med attityder

Samhället bör- för att kvinnor ska känna sig mer trygga - jobba mer med attityder mellan män och kvinnor, menar biträdande enhetschef Thomas Hvitfeldt på Brå.

– I huvudsak är gärningsmännen män. Sedan kan det när det gäller tid och rum se väldigt olika ut i landet. Därför är det viktigt att skapa sig en ordentlig kunskapsbas som bygger på lokala förhållanden när man arbetar med dessa frågor.

Mer kan också göras när det kommer till sexualbrott, anser Anders Ygeman.

– Vi måste få upp uppklarningsprocenten för våldtäkt så att det lönar sig att anmäla och göra ändringar i rättssystemet så att rättsprocessen blir mindre påfrestande för kvinnor som utsatts för våldtäkt och sexuella strategier.

TT

Följ ämnen i artikeln