Flyktingbarn utnyttjas i sexhandel

Publicerad 2016-08-06

Brott. Flyktingbarn misstänks ha tvingats till prostitution i Malmö. Det ser liknande ut i resten av landet.

– Ensamkommande barn är särskilt utsatta, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution.

Länsstyrelsen i Skåne har registrerat 32 fall där flyktingbarn misstänks ha utnyttjats i prostitution, skriver Sydsvenskan. Fallen har upptäckts av personal på asylboenden, Migrationsverket och inom socialtjänsten.

Barn på asylboende har berättat att de förts till Sverige och sedan blivit inlåsta i lägenheter som sexslavar. Och personal på boenden vittnar om att barn försvunnit om kvällarna.

– Fallen har ökat de två sista åren. Vi försöker göra det vi kan för barnen och påtalar för socialtjänsten och polisen så fort någon misstanke uppstår, säger Kajsa Törnqvist Netz, Migrationsverket samordnare för arbetet mot människohandel, till TT.

Viktigt med samverkan

Migrationsverket har även jobbat intensivt med att lära upp handläggare att se och uppfatta människohandel, berättar Törnqvist Netz

– Men det är jätteviktigt att alla myndigheter och frivilligorganisationer samverkar. Om vi inte gör det så kommer vi inte långt.

I andra delar av landet ser situationen liknande ut. I våras slog Stockholmspolisen larm om att ensamkommande flyktingbarn utnyttjas för sex. I de flesta fall handlade det om barn som lämnat sin placering och gått under jorden, och sedan utnyttjats i prostitution.

– Barn som inte har kunnat ta sig hit självmant är en utsatt grupp. De har ofta försatt sig i en skuldfälla till någon som hjälpt dem att komma hit. De blir ofta exploaterade på olika sätt, inte bara i prostitution, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid Länsstyrelsen i Stockholm till TT.

Inget åtal

Trots att flera av fallen i Malmö har anmälts har inget av dem lett till åtal. Polisen i Malmö uppger att det beror på att de arbetar med "ett fall åt gången" eftersom de är "komplicerade och tar mycket tid".

– Barnen har säkert blivit utsatta, men min uppgift är att prioritera, säger Leif Fransson, biträdande chef vid gränspolisen, till Sydsvenskan.

Patrik Cederlöf tycker att rättsprocessen är viktig men att man inte ska stirra sig blind på lagföringen av dessa brott.

– Fokus här borde ligga på att barnet kommer ur den här situationen och får det stöd och hjälp den behöver. Det är en fråga för ansvariga myndigheter att ta tag i, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln