SVT-utsända misstänks inte för brott

Publicerad 2016-11-19

Medier. Två svenska tv-journalister har flera gånger de senaste dagarna kontrollerats av turkiska myndigheter, senast under fredagskvällen.

– Det är en ganska nervös stämning och spänt läge i området, säger SVT:s utrikeschef.

Tv-bolagets två utsända i Turkiet, Stefan Åsberg och Niclas Berglund, omhändertogs under fredagen av turkisk polis i Diyarbakir.

Svenskarna har sedan dess släppts och misstänks inte för något brott, uppger SVT för TT.

– De har inte blivit gripna utan har suttit och väntat på polisstationen medan polisen kontrollerat deras papper, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef för SVT Nyheter, till TT.

Kontrollera tillstånd

Hon berättar att de två journalisterna varit på reportageresa i den sydöstra delen av landet och under senare tid stoppats flera gånger då polis velat kontrollera deras tillstånd. I Turkiet krävs ett generellt tillstånd för att filma och arbeta som journalist och ett särskilt tillstånd för den journalist som arbetar i landets mer osäkra, sydöstra region.

Enligt Thörnqvist har det sedan det misslyckade försöket till militärkupp i juli blivit vanligare att journalister stoppas och ombeds visa upp tillstånd.

– Det är vardag i Turkiet nu och situationen är än mer spänd i sydöstra delarna, säger hon.

Hon understryker att de två aldrig varit gripna eller anklagats för något brott.

"Hade tur"

Enligt Turkiet-kännaren Umut Özkirimli vid Lunds universitet ska turkiska medier ha rapporterat att SVT-journalisterna filmade nära militärt område och släpptes efter en varning.

– De hade tur. Det senaste året har Turkiet deporterat 15 utländska journalister, säger han.

– Turkiet har inte varit någon demokrati på länge. Kuppen i somras gjorde bara situationen värre. Den gav regimen fria händer, säger han.

De svenska relationerna till Turkiet är just nu ansträngda av flera skäl, menar han, bland annat då Sverige anses vara mer kritiskt än de flesta andra länder till den turkiska auktoritära kantringen.

– Som utländsk journalist i landet får man vara försiktig med vad man gör och säger eftersom man annars kan bli stoppad och trakasserad. Skickas man ur landet får man inte komma tillbaka, säger han.

På väg hem

Enligt SVT är de två journalisterna nu på väg hem till Istanbul där de bor.

Efter sommarens kuppförsök har situationen för journalister i Turkiet förvärrats avsevärt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

Ändå, menar han, har utländska journalister som arbetar i landet en lättare situation än de lokala journalisterna.

– De kan inte lämna landet. Turkiet är världens största fängelse för journalister, här är fler journalister fängslade än i Kina, säger han till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln