Bodström KU-anmäls

Uppdaterad 2018-09-11 | Publicerad 2009-01-19

Stockholm. Förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström anmäls till konstitutionsutskottet med anledning av nya uppgifter om vad de visste då två terrormisstänkta egyptier avvisades 2001.

Avvisningen till Egypten med hjälp av amerikanska CIA-agenter har redan granskats av KU.

– Då förnekade Bodström och Persson att de kände till att CIA-agenter var inblandade. Om det visar sig att de har ljugit i KU, så är det väldigt allvarligt, säger den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé.

Han hänvisar i sin KU-anmälan till nya uppgifter i en bok som skrivits av den förra utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell.

– Det är viktigt att skuldbördan är rättvist fördelad, säger Tobé, som pekar på att Lindh fick ta på sig ansvaret för att CIA-agenter användes för att avvisa de terrormisstänkta till Egypten.

Lindh har dock inte kunnat gå i svaromål, eftersom hon mördades 2003, innan fallet avslöjades i media.

Förre justitieministern Thomas Bodström står fast vid att han inte kände till att CIA-agenter skulle sköta avvisningen av de två egyptierna när regeringen tog beslutet om avvisning den 18 december 2001. Den informationen ska han ha fått först den 7 januari 2002 i samband med ett möte med dåvarande Säpochefen.

– Jag har sagt allt detta tidigare och är beredd att berätta det igen för KU, säger Bodström på telefon till TT på väg hem från Australien.

Däremot kände Bodström på hösten 2001 till terroristmisstankarna mot de två egyptierna och att de skulle ut ur landet, men han förnekar att han fick veta något om hur transporten till Egypten skulle gå till när avvisningsbeslutet togs.

Bodström betonar att han aldrig försökt skjuta över skulden på någon annan "allra minst Anna Lindh".

– Beslutet har tagits kollektivt av regeringen och det är ingen som har mer skuld än någon annan, säger han.

– Avvisningen var helt riktigt, men den skulle inte ha verkställts. De borde ha satts i förvar.

Bodström tillägger dock att han inte känner till vad Lindh visste om hur transporten till Egypten skulle gå till. Bodström kan heller inte säga om någon på justitiedepartementet hade den informationen.

När Bodström informerades av Säpochefen den 7 januari agerande han omedelbart för att gå till botten med saken, uppger han för TT.

– Jag tyckte att det var lite pinsamt att jag inte kände till vilka regler som gällde för polisen vid verkställighet.

Bodström beställde en skriftlig rapport om vad som skett av Säpochefen, samt en analys av justitiedepartementets rättschef. Dessutom såg den dåvarande justitieministern till att den så kallade verkställighetsutredningen tog upp frågan om hur samarbete med andra länders polis ska gå till.

Bodström påpekar att det inte är fel att samarbeta vid en avvisning, men att det är svensk polis som ska ha kontrollen och leda operationen.

TT

Följ ämnen i artikeln