Världens konstigaste hotelljobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-04

OS-simmarens arbetsplats: akvariet på ett kasino

En bra hotellvistelse kräver god service.

Och mycket görs utan att du som gäst märker av det.

Ankmästaren, mynt- och kristallputsaren arbetar i det dolda.

På Grand Hôtel i Stockholm har man en person anställd som ägnar hela sin arbetstid åt att putsa mässingen på dörrhandtag, knoppar och andra detaljer. Man har även ett antal personer som putsar hotellets många kristallkronor.

- Det är ett viktigt jobb. Många kristallkronor är från 1874 då hotellets byggdes och några väger så mycket som 1,3 ton, säger källarmästaren Maria Maruska.

Och givetvis är det viktigt att kristallen gnistrar på Grand Hôtel, särskilt nu i Nobel- och juletider.

Ankmästaren

Peabody Hotel i Memphis har man en ankfarm på taket. Varje dag klockan elva marscherar ankorna ner till hotellets lobby och plaskar ner i hotellets damm och fontän.

– Det är ett skitigt jobb att ta hand om ankorna, säger duckmaster Jason Sensat till LA Times och antyder att ankorna bokstavligen lämnar mycket skit efter sig.

Myntputsaren

På Westlin Saint Francis Hotel i San Francisco har man en officiell mynttvättare. Rob Holsten ansvarar för uppgiften som har gamla traditioner. På 30-talet upptäckte dåvarande hotelldirektören att många kvinnor bar vita handskar som lätt blev smutsiga av mynt. Han bestämde då att alla mynt som hanterades på hotellet skulle tvättas. Numera sker betalningar mest med kort, men de få mynt som fortfarande cirkulerar på hotellet tvättas av Rob Holsten.

Elefantmannen

På Four Seasons Tented Camp i Golden Triangle i Thailand har man ett stall av elefanter som används för att transportera turister på guidade turer. Givetvis behövs en elefantansvarig på hotellet.

– Man måste gå upp tidigt för att mata babyelefanterna med bananer, säger Taweesak Keereeekaew till LA Times och tilägger att om man behandlar en elefant väl så har man vunnit vän för livet.

Sjöjungfrun

I det 450 kubikmeter stora akvariet på Silverton Casino Lodge i Las Vegas jobbar två sjöjungfrur i skift för att underhålla hotellets gäster. bakom en av kostymerna döljer sig en amerikansk OS-guldmedaljör i simning, Heather Carrasco.

Älvan

Kärlekskranka gäster på Barnsley Resort i Adairsville, Georgia, kan anlita hotellets älva. Hon kastar kärlekstrollformler på gästerna, förbereder bubbelbad och serverar champagne.

Biodlaren

Hemmagjord honung är en av stoltheterna på Fairmont Royal York i Toronto. Bikuporna står på hotellets tak och sköts av David Garcelon.

- Våra bin producerar oemotståndligt god honung, bedyrar David Garcelon.

"Mud"-mästaren

Doctor Wilkinson's Hot Spring Resort i Californien har en dedikerad Mud-master. Mike Rowe ser till att hotellets lerbad, som bland annat består av vulkanaska, inte geggar igen.

Ostmästaren

På Gayord National Resort i National Harbour i Maryland har man en ostmästare som enbart ombesörjer osten i hotellets ostkällare. Värdet på alla ostar i förvar överstiger 55 000 kronor.

– Jag väljer ut vilken ost som jag tror gästen verkligen uppskattar, säger Maitre d'fromage Carolyn Stromberg till LA Times.

Följ ämnen i artikeln