Nupp–test eller inte?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-04

Mammor för och emot gratis nupp-test för alla

Nu finns förslag att även yngre blivande mammor ska få göra gratis nupp-test, något som tidigare bara erbjudits gravida kvinnor + 35. Men förslaget välkomnas inte av alla.

Är du gravid, över 35 och bor i Stockholm får du idag per automatik frågan om du vill göra ett nupp-test som spårar kromosomändringar hos fostret. Yngre blivande mammor som vill göra testet får snällt betala. Nu hörs röster som föreslår att alla gravida kvinnor ska få samma kostnadsfria möjlighet, oavsett ålder.

Praktisk gräns

Charlotta Grunewald är gynekolog och överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. För två år sedan presenterade hon och ett forskarteam resultaten i den så kallade Nupp-studien.

– Det är rätt att alla gravida ska få välja själva. Gränsen på 35 år är satt för länge sedan för att det var praktiskt. Men det finns inga medicinska skäl att välja den gränsen.

Mäter sannolikhet

Ett nupp-test går ut på att man, ungefär en tredjedel in i graviditeten, mäter tjockleken på vätskespalten i fostrets nacke. Metoden kan aldrig med säkerhet fastställa om fostret har kromosomstörningar och därmed Down’s syndrom. Däremot mäter testet sannolikhetsgraden.

I nupp-studien kom Charlotta Grunewald och hennes kollegor fram till att den bästa metoden för att göra en riskavvägning är genom ett KUB-test, Kombinerat Ultraljud och Biokemi. Det går ut på att man först tar ett blodprov, som sedan analyseras i samband med nupp-ultraljudet.

– Det är en bättre grund att stå på inför ett beslut om man vill ta ett fostervattensprov eller moderkaksprov, säger hon.

Betalade 1 800 kronor

Cia Contocani, 32, beräknas få sitt andra barn under våren. Under bägge graviditeter har hon gjort nupp-testet och senast på Mama Mia i Stockholm. Eftersom Cia Contoncani är yngre än 35 fick hon själv står för kostnaden på 1 800 kronor.

– Testet gjorde jag bara för att vara mindre orolig. Men oavsett resultat hade jag aldrig gjort ett fostervattensprov, eftersom det finns risk för missfall, säger hon.

Läkarna ska inte bestämma

Nupp-test eller inte? Det är alltså frågan. Charlotta Grunewald påpekar att hon inte tycker att det är läkarna som ska bestämma vad den gravida kvinnan ska göra.

– Det är sant att risken för kromosomrubbningar hos fostret ökar med stigande ålder hos mamman. Men de flesta barn med Down’s syndrom föds av kvinnor som är yngre än 35, eftersom fler kvinnor i den åldersgruppen föder barn.

När Malena Edlund, 29, var gravid med Neo fick hon frågan om hon ville göra ett nupp-test. Det var hon inte intresserad av.

– Det är bättre att ta det som det kommer. Man måste ju veta hur man ska ställa sig till resultatet. Vad gör man om testet visar stor sannolikhet? Ska man behålla barnet? Göra abort? frågar sig Malena Edlund.

Följ ämnen i artikeln