Mindre tid på dagis kan göra barn fetare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-15

Ny dansk forskning: När mammor arbetar deltid blir fler barn överviktiga

Risken för att barn ska bli överviktiga är mindre om barnet är hela dagen på dagis, än om mamman jobbar deltid och barnet får stanna hemma mer.

Det visar en ny dansk studie.

Mer småätande och mer tid framför tv och dataspel hemma kan förklara skillnaden.

Korta dagar på förskolan gör att barn lättare drabbas av övervikt. Ett barn som gått heltid på dagis löper tre procents mindre risk att drabbas av övervikt än ett barn vars mamma jobbat deltid, och som varit på dagis kortare tid. Det visar ny dansk forskning.

Forskaren har undersökt data från 6 000 danska barn som föddes under 1995, och rensat bort faktorer som födelsevikt och sociala förhållanden från resultatet.

För de barn vars mammor jobbat deltid var det tre procents högre risk att de led av övervikt när de började skolan, än för de barn vars mammor arbetat heltid. Pappornas arbetstider verkade däremot inte spela någon roll för barnens vikt.

Mer småätande hemma

Forskaren Jane Greve säger till danska Politiken att många förskolor har bestämda regler kring maten och begränsar onyttigheter som kakor och läsk. Hemma kan det vara svårare att sätta gränser. Barn som är hemma en större del av dagen har lättare att småäta. Många sitter också mer stilla framför tv och dataspel än barn som är kvar på förskolan, där man får vara mer fysiskt aktiv.

Claude Marcus, professor och överläkare vid Rikscentrum för överviktiga barn, tycker att man ska vara försiktig med tolkningen av den danska studien. Många faktorer kan påverka resultatet, säger han.

Men oregelbundna måltider och småätande kan orsaka ökad risk för övervikt hos barn, liksom om barnen blir mer stillasittande.

Följ ämnen i artikeln