Tv-sexet finns kvar för alltid

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2010-08-14

Medieforskaren: Dokusåpatjejer döms hårdare av samhället

I dokusåpan ”Kungarna av Tylösand”, med premiär i september, utlovas sex ovanpå täcket, oskyddat sex och gruppsex.

Medieforskaren Hillevi Ganetz menar att kvinnor som har sex i tv alltjämt löper större risk än män att kallas för vandringspokal. Producenten Calle Schulman:

– Det är en 10 år gammal myt som jag tror att Sverige har vuxit ifrån.

Även om en hel del har förändrats över tid, dröjer sig historien kvar som en skugga över hur vi ser på kön och sexualitet. Samhället dömer kvinnor som har sex i tv hårdare än män, anser Hillevi Ganetz, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap och docent i genusvetenskap vid Stockholms universitet.

– De löper större risk att uppfattas som lättfotade, medan männen ses som erövrare, vilket betraktas som positivt, säger hon.

Men bryter inte kvinnor som har sex i tv med synen på kvinnlig sexualitet?

– Jo, men sammanhanget är viktigt för att frågan ska lyftas från individnivå till en dialog med tittarna och samhället. Om deltagarna fick reflektera över synen på kvinnor och sex i tv framför kameran vore det intressant. Men så är det inte, i stället geggar man i ett visst slagsmål eller problem.

Tar inte tillräckligt ansvar

Hillevi Ganetz tycker inte att programmakarna för dokusåpor som ”Kungarna av Tylösand” tar tillräckligt stort ansvar för hur tjejerna som deltar framställs i media. Men det handlar till viss del också om personligt ansvar hos den enskilde individen:

– Innan man går in i det måste man tänka i ett större sammanhang på hur sexualitet och kön framställs i tv. Det är kanske en omöjlig uppgift. Men producenterna borde åtminstone reflektera över det, i stället för att tänka: nu ska vi ta det här ett steg längre och göra det häftigt.

Calle Schulman, producent för ”Kungarna av Tylösand” säger att han inte är ute efter att chockera, utan bara visa hur det går till i verkligheten.

– Vårt program är mer etiskt än ”Paradise hotel”, där deltagarna lockades in i ett hus och pushades att göra saker. Här är de inte kontrollerade på något vis. Man får sova ihop om man vill och var för sig om man föredrar det. Sedan råkar det bli en del sovande ihop, men det är självvalt.

Att uppmuntra till skandalösa handlingar har inte varit nödvändigt.

– Det behövs inte med detta sköna gäng, de är fullt självgående, säger Calle Schulman.

”Gammal myt”

Han tror inte det stämmer att tjejer som har sex i tv uppfattas som slampigare än killarna.

– Varken tjejerna eller killarna. Det är en 10 år gammal myt som jag tror Sverige har vuxit ifrån.

Men vad händer om deltagarna ångrar sig efteråt, när de ser det hopklippta resultatet?

– Jag gör saker som 30-åring som jag kommer att ångra vid 40. Sådant är livet. De har fått prata med en psykolog före, under och efter inspelningen av programmet, och bedömts klara av uppgiften.

Enligt Hillevi Ganetz visar forskning att när dokusåpa-deltagare ser programmen blir de ofta överraskade och kritiska över hur de framställs, vilket förvånar henne.

– Det borde vara ganska klart att tv har en idé om vilka konflikter som ska ingå och att de väljer personlighetstyper efter det.

Hur tjejer som haft sex i tv bemöts efteråt varierar stort, menar hon.

– För ett fåtal har karriären tagit fart. Linda Rosing, Carolina Gynning och Marie Picasso har fått arbeta hårt för att skapa en annan mediebild av sig själva. Det finns andra som menar att det har varit svårt efteråt.

”Är inga vrak direkt”

Calle Schulman är övertygad om att ”Kungarna av Tylösand”-deltagarna pallar för trycket.

– Det här är inga vrak direkt. Vi har valt människor som lever för att testa saker. De är fullt medvetna om att de kommer att skildras som de är. Det är underhållning i sin renaste form.

Följ ämnen i artikeln