”Hon ringer mig om nätterna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-01

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsdilemmat

OROLIG Tanya är orolig för sin väninna som ringer henne sena kvällar och nätter. Hon misstänker att väninnan blivit psykiskt sjuk.

Det finns gränser för vad man orkar med.

–?Tanya måste säga ifrån när hon blir störd av de sena telefonsamtalen, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Men hon bör också se till att väninnan får hjälp. Man lämnar inte en kompis i sticket.

Tanya och hennes väninna har känt varandra i nästan tjugo år. När Tanya nu har en känsla av att något inte står rätt till kan det mycket väl stämma.

Stöd på vägen

–?Tanya vet hur väninnan beter sig när hon mår bra. Uppenbarligen har någonting hänt, eftersom hon märker – och störs av – hennes beteendeförändring, säger Eva Rusz.

Men att ringa till en psykiatrisk klinik är lönlöst, anser hon. Den svenska psykvården fungerar inte så.

–?Den har ingen uppsökande verksamhet. Tvärtom kan det vara svårt att övertyga vårdgivare om att man behöver hjälp.

Sedan länge är köerna inom psykiatrin långa och det är inte säkert att den som behöver hjälp omedelbart får den. Tanya kan vara väninnans stöd på vägen mot rätt hjälp, säger Eva Rusz.

–?Förutom att fråga vad som har hänt ska hon vara ärlig och säga till väninnan att hennes beteende har gått överstyr. Erbjud också att följa med till läkaren.

Eva Rusz berättar att det finns flera sätt att söka hjälp. Antingen kan hon söka upp en psykiatrisk akutmottagning, eller boka tid hos husläkaren och be om en remiss till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Ett tredje alternativ är att avtala tid hos en privat psykolog eller psykoterapeut.

Regeringen vill avsätta 900 miljoner till psykiatrin i år. Med ökade resurser ska köerna minska och förståelsen för psykisk ohälsa öka.

Krävs styrka

–?I dag måste man ofta vara extremt stark för att orka strida för den vård man behöver. Det är en paradox, säger Eva Rusz.

Tanya kan hjälpa sin väninna genom att vara den styrkan.

–?Men hon måste vara tydlig med att sätta gränser för vad hon orkar med. Ingen kan vara allt för någon annan.

Ska Tanya ringa en vårdklinik? Så tycker läsarna..

JA Du ska absolut blanda in proffs här. Ring sjukvården och resonera med dem om hur du kan koppla ihop dem med din väninna.

Clara

NEJ Psykiatrin arbetar inte med uppsökande verksamhet, det gör endast polis. Är du orolig, säg det till henne. Sätt gränser.

Anna

JA Det låter som om hon lider av paranoia, psykos eller mani. Ta kontakt med psykvården och hoppas att hon förlåter dig när hon fått kontakt med verkligheten igen.

Emma, psykiskt sjuk och glad att folk vågat ingripa