Feministern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-16

ESKILSTUNA. Kan en moderat man och minister också vara feminist? De flesta skulle svara nej.

Men inte finansminister Anders Borg. De nu sexåriga tvillingdöttrarna gjorde honom till superfeminist.

Naturligtvis När Anders Borg fick tvillingdöttrar gick det upp för honom att kvinnor är underordnade männen. ”Feminism är en av de mest naturliga poltisiska målsttningarna man kan ha”, säger han.

Anders Borg är något så ovanligt som en fritänkare. Först var det skinnjackan, hästsvansen och ringen i örat. Sedan slog han fast att skattesystemet inte behöver vara enkelt och begripligt. Huvudsaken är att det ger önskade resultat.

Redan som ung

Som politiker har Borg en annan egenhet. Han tror inte att politiken har svar på allt. En del, för att inte säga mycket, finns att hämta i forskningen enligt Borg som alltid är fullastad med tabeller, uträkningar och källhänvisningar.

I går visade sig åter att uppkörda hjulspår inte är något för finansministern. I ett tal om tillväxt i Mälardalens högskola visade det sig att Sveriges moderate finansminister inte bara är feminist. Han är superfeminist.

Redan som yngling var han såld på jämställdhet. Han skrev om det på Svenska Dagbladets ledarsida och satt i dåvarande statsrådet Bengt Westerbergs (fp) jämställdhetsråd.

Läste Nina Björk

Men det var när tvillingflickorna Hanna och Sarah föddes som det på allvar gick upp för Anders Borg att grundläggande strukturer gör män överordnade och kvinnor underordnade. Nina Björks bok ”Under det rosa täcket” hjälpte till att sortera tankarna.

– Feminism är en av de mest naturliga politiska målsättningar man kan ha, säger Anders Borg.

Tro mig, det finns många som inte håller med. Exempelvis de flesta av Borgs regeringskolleger. Inte ens jämställdhetsministern kallar sig feminist.

Anders Borgs feminism sönderfaller i två delar, en ideologisk och en praktisk.

Moderater gillar frihet och Borg är inget undantag. Den grundläggande politiska uppgiften ser han som att ge människor möjlighet att forma sitt eget liv. Men könsmaktsstrukturerna inskränker friheten och alltså ska de bort. Gudrun Schyman skulle inte uttryckt det annorlunda.

Den praktiska delen kallar han arbetsfeminism. Det är på arbetsmarknaden grunden till all verklig jämställdhet finns.

Inte jämställda hemma

Män ser män och kvinnor ser kvinnor. Fler kvinnor som höga chefer, och fler kvinnliga företagare, ger ökad kvinnomakt och höjd kvinnolön. För att nämna några av ingredienserna i Borgs jämställdhetspiller.

På det praktiska planet har den faktasprängde Borg dock en bit kvar. Familjen bor i Katrineholm, han bor i veckorna i Stockholm. För att klara det har hustrun gått ner till 90 procents arbetstid.

–?Nu vore det hyckleri att säga att vi är jämställda. Men historiskt har det varit bra.

Även för superfeminister kan det vara svårt att få teori och praktik att gå ihop.