Fritt fram – för frieri

Publicerad 2012-02-28

Kvinnor, kom till skott i morgon och fria

På skottdagen är det fritt fram för kvinnor att fria.

Åtminstone enligt gammal sed.

– Idén att mannen ska fria är fortfarande stark. Jag tycker det är förvånande – och mossigt, säger Eva Knuts, bröllopsforskare.

Eva Knuts.

På skottdagen var det enligt gammal tradition tillåtet för en kvinna att fria till en man.

– Om man tänker sig att kvinnor aldrig kunde fria så var en dag var fjärde år naturligtvis en väldig förbättring, säger Eva Knuts, bröllopsforskare och doktor i etnologi.

En affärsuppgörelse

Men det traditionella frieriet, där mannen går ned på knä och anhåller om kvinnans hand, existerade knappast i det gamla bondesamhället.

Då ingicks äktenskap som en affärsuppgörelse.

– Man gifte sig till jordbitar. Ibland fanns äktenskapsmäklare som gick mellan gårdarna och gjorde upp affärerna. Ungdomarna hade inte mycket att säga till om. Ju högre socialgrupp, desto mer styrde föräldrarna.

Otänkbart förr

Med industrialiseringen och inflyttningen till städerna började gamla traditioner att luckras upp.

– Där någonstans väcktes en romantisk idé om kärlek – och frieriet växte fram, även om det inte alltid var så tydligt som att mannen gick ned på knä, säger Eva Knuts.

Några regler kring frieriet har aldrig funnits, men i praktiken var det länge omöjligt för en kvinna att föreslå äktenskap.

– Det var otänkbart! Fram till mitten av 1800-talet var en ogift kvinna omyndig. Och när borgerligheten växte fram var det alltid mannen som tog initiativet.

Vanligast: inget frieri

Även om kvinnor i dag inte väntar på att skottdagen ska infalla, är det tydligt att det ofta är mannen som förväntas ställa frågan.

– I olika diskussioner och i nätforum ser man ofta kvinnor som undrar hur hon ska få sin kille att fria till henne. Jag är förvånad att den idén lever kvar så starkt. Det är gammaldags och mossigt att gå och vänta, säger Eva Knuts.

Men det vanligaste moderna frieriet är – inget frieri.

– Bland de par jag intervjuat i min forskning har de flesta diskuterat sig fram till det tillsammans.

Fria på skottdagen – tradition eller talesätt?

Skottdagen är en extra dag som skjuts in i februari vart fjärde år – den 29 februari.

På skottdagen ska det vara fritt fram för kvinnor att fria. Det är dock oklart om det är en tradition som verkligen existerat i Europa eller om det ska ses som ett gammalt talesätt.

Vem var det som friade?

Hon 25,9 %

Gemensamt beslut 22,2 %

Han 51,9 %

Källa: Undersökning på Aftonbladet.se. 594 svarade.