”Väninnan är älskarinna åt en gift man”

Publicerad 2012-10-12

Läsarens dilemma: ”Den bedragna frun är min kusin – ska jag hota att avslöja dem?”

– Ja, hon ska kräva att de slutar träffas. Motsatsen vore att hålla en otrogen man om ryggen, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Men Tuija bör ge mannen en chans att berätta för sin fru – innan hon gör det. 

Om det vore en engångshändelse vore det kanske bättre att tiga. Alla kan göra misstag som man sedan ångrar och önskar ogjorda.

Men detta handlar om ett manipulativt beteende, menar Eva Rusz.

– Det är inget snedsteg i stundens hetta, utan en planerad otrohet, säger hon.

Därför har Tuijas kusin rätt att veta.

Att hota är däremot ingen bra väg att gå, tycker Eva Rusz. Istället ger hon Tuija rådet att ringa upp mannen och ge honom chansen att ta ansvar för sina handlingar i första hand.

– Tuija kan säga: ”Jag vägrar leva med att vara vittne till den här hemligheten. Antingen berättar du själv, eller så berättar jag. Dessutom måste du avsluta relationen.”

Eva Rusz tycker också att Tuija ska ta ett snack med arbetskamraten. 

– Hon ska säga till kollegan att hennes beteende inte är okej, och att hon inte tänker tiga för sin kusin eftersom att det försätter henne i ett moraliskt dilemma.

Om det vore Eva Rusz kollega skulle hon även sluta umgås med henne utanför arbetet.

– Jag skulle inte vilja ha en vänskapsrelation med någon som skadar min familj. Det hade varit omöjligt för mig att se min kusin i ögonen om jag visste att hennes man hade varit otrogen med min väninna, säger hon.

Hur vanligt det är med otrohet vet man inte exakt, men en undersökning bland tidningen Metros läsare i nio länder visar att var tredje person har bedragit sin partner. Värst är amerikaner, där hälften vänsterprasslar. Trognast är holländare. I Sverige är fyra av tio otrogna, tjejer oftare än killar.
Att tiga om en upprepad otrohet som man ser på nära håll är att ha ett egoistiskt synsätt, menar Eva Rusz. När någon blir förd bakom ljuset på detta sätt, har personen rätt att få veta, tycker hon.
– Medkänsla är en bristvara bland oss människor. Det går igenom hela samhället. Vi måste jobba med empati och inte bete oss så själviskt, fortsätter hon och tillägger:

– Ärlighet varar längst.

Diskutera i kommentarerna nedan – vad tycker du Tuija ska göra?