Här bor Sveriges bästa pappor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-19

Sveriges bästa pappor bor i Laxå

Svenska pappor blir allt bättre på att vara hemma med sina barn. Allra bäst är papporna i Laxå. Men det är långt kvar till jämställdhet - mammorna tar det största ansvaret för barnen.

- Pappornas del av föräldraledigheten är fortfarande skrämmande låg, säger Alicia Lycke, utredare på TCO.

Svenska pappor tar bara ut 14 procent av den totala föräldraledigheten. Hälften tar inte ens ut sin pappamånad, de dagar som inte kan överlåtas på mamman.

Det visar tjänstemannaförbundet TCO:s pappaindex, som presenteras för tredje året i rad. Statistiken visar hur många pappor som varit föräldralediga under 2001 och hur många dagar de tagit ut.

Undersökningen visar att jämställdheten ökar. Men det går sakta. M y c k e t sakta.

Skåningarna är sämst

På ett år har pappornas andel av föräldraledigheten bara ökat med några procentenheter.

- Kvinnor drar det tyngsta lasset. Utvecklingen går framåt men det går långsamt. Trots den politiska målsättning som finns, säger Alicia Lycke.

Landets mest jämställda pappor finns i Västerbotten. Och sämst är papporna i Skåne som i år tävlar om jumboplatsen med Stockholm.

- Olikheterna är större i storstäderna. Där finns en liten del pappor som tar ut lång föräldraledighet och samtidigt många andra som inte alls är föräldralediga, säger Ulrika Hagström, utredare på TCO.

Men statistiken finns också kommunvis. Den visar att papporna i Laxå är värda ett MVG - högsta betyg! - eftersom de är bäst i landet för andra året i rad. Bottenplatserna delas av Haparanda, Säffle och Malmös olika stadsdelar.

Ingen vet säkert varför pappaledigheten skiljer sig över landet.

Men Alicia Lycke och Ulrika Hagström tror att papporna påverkas av hur andra pappor gör, hur försäkringskassorna informerar och vilken inställning arbetsgivarna har.

Dessutom visar studier att välutbildade pappor är bäst på att vara hemma med sina barn. Det mönstret förstärks ytterligare om också mamman har en hög utbildning.

TCO kräver höjd föräldraförsäkring

Ekonomin brukar vara den vanligaste förklaringen till att män är så dåliga på att vara hemma med sina barn. Män tjänar som regel mer och förlorar därför mer än kvinnor på att stanna hemma med barnen.

TCO kräver därför att taket i föräldraförsäkringen ska höjas till 10 basbelopp, motsvarande en månadslön på drygt 31 000 kronor.

För en tid sedan granskade TCO mäns och kvinnors löner. Resultatet visar att män fortfarande ses som familjeförsörjare.

Pappor tjänar 4,6 procent mer än män utan barn. Rakt motsatt ser det ut för kvinnorna. När en kvinna får barn minskar hennes lön. En mamma har 7,1 procent lägre lön än en kvinna utan barn.

Enligt TCO är ansvaret för barnen en av de främsta jämställdhetsfrågorna. Och dessutom en nyckel till ökat barnafödande.

Fotnot: Föräldradagarna är 480 stycken för barn födda 2002 och de måste tas ut innan barnet fyller åtta år.

Småstäder i topp

Kommun Pappaindex

1 Laxå 52,6

2 Vindeln 45,0

3 Bureå 40,2

4 Herrljunga 39,2

5 Hofors 35,0

6 Vännäs 33,5

7 Skutskär 32,7

8 Ockelbo 31,6

9 Sandviken 31,5

10 Örkelljunga 31,3

Fotnot: Index visar hur många pappor som varit föräldralediga och hur många dagar de tagit ut. Om föräldrarna delat lika blir index 100.

Bästa länen

Län Pappaindex

1 Västerbotten 29,1

2 Dalarna 25,3

3 Uppsala 25,1

4 Gotland 25,1

5 Örebro 25,1

6 Jämtland 24,8

7 Södermanland 23,6

8 Västmanland 23,5

9 Gävleborg 23,3

10 Blekinge 23,0

Hela riket 22,0

Källa: TCO, baserat på Riksförsäkringsverkets siffror.

Anette Holmqvist

Följ ämnen i artikeln