Tjäna på att dela föräldraledigheten

Publicerad 2013-02-11

Ekonom: Det är en myt att pappor inte har råd att vara hemma

Daniel Pernikliski och mamma Lisa med dottern Edit. Både Daniel och Lisa tycker att det är självklart att man som föräldrar delar lika på föräldraledigheten.

Många familjer skulle tjäna på att den med högst lön tar ut största delen av föräldraledigheten.

Det visar siffror ”Vi Föräldrar” tagit fram.

Därmed kan tidningen slå hål på myten om att pappor inte har råd att var hemma.

– Familjen kan till och med få mer pengar över om de delar lika, säger ekonomen Gunilla Nyström till ”Vi föräldrar”.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

En hel del familjer väljer att inte dela lika på föräldraledigheten, eftersom den ena parten - oftast mannen - tjänar mer än den andra. Om den som tjänar mest stannar hemma förlorar familjen i inkomst, tänker många.

Men siffror som SEB har tagit fram åt tidningen ”Vi Föräldrar” visar att det är en myt som inte stämmer. Det är inte automatiskt så att den som tjänar mest också förlorar mest på att vara hemma med barnen.

Tvärtom kan många tjäna på att dela lika på föräldraledigheten, eftersom familjens skatt kan bli lägre på grund av grundavdrag och jobbskatteavdrag.

”Mer pengar över”

Jobbskatteavdrag får den som tjänar upp till 311 500 kronor om året. Grundavdraget i sin tur är den lägsta gräns för när man ska börja betala skatt. För 2013 innebär det att man inte betalar någon skatt för de första 18 700 kronorna som man tjänar.

De två avdragen tillsammans gör att en familjs inkomst efter skatt inte påverkas särskilt mycket trots att den som tjänar mest är hemma mer.

– Om inkomstskillnaden är runt 6 000 kronor i månaden kan familjen till och med få mer pengar över om de delar lika jämfört med om den ena tar allt. Om man dessutom lägger till jämställdhetsbonusen på cirka 13 000 kronor lönar det sig ännu mer, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, till ”Vi föräldrar”.

”Slå hål på myten”

Hur ska man då tolka det här? Gunilla Nyström tycker inte att alla föräldrar nödvändigtvis ska sätta sig vid köksbordet och börja räkna.

– Det viktiga tycker jag är att slå hål på myten om att pappor inte har råd att vara hemma. Jag önskar att våra beräkningar i stället kan ge föräldrarna argument att börja tänka i lite nya banor, säger hon.

Beslutet om hur man ska dela på sin föräldraledighet är viktigt. Undersökningar visar att den som tar ut största delen av ledigheten också är den som vabbar mest och som längre fram kanske dessutom går ner i arbetstid.

Det får stora konsekvenser för den personens privatekonomi för resten av livet.

– Den här ekonomiska ojämställdheten mellan könen börjar i föräldraledigheten. Det skulle inte vara några problem om alla äktenskap höll hela livet och om alla män levde längre än sina partners, men riktigt så ser inte verkligheten ut, säger Gunilla Nyström.

Bestämde långt innan

När Daniel Pernikliski, 38, och hans sambo Lisa fick dottern Edith hade de bestämt sig för att vara hemma med henne lika mycket.

– Det hade vi bestämt sedan långt innan, det var förutsättningarna som vi fick lösa allt efter, säger Daniel.

Både Daniel och Lisa tycker att det är självklart att man som föräldrar delar lika på föräldraledigheten.

– Det handlar om två saker tycker jag. Först det första är det bådas barn och det handlar om kontakten med barnet. För det andra så handlar det ju också om arbetslivet, att båda ska ha samma möjligheter där, säger Daniel.

Hur påverkade det er ekonomi att ni delade lika?

– Vi tänkte inte särskilt mycket på det. Många inbillar sig nog att de förlorar mer än de gör, utan att ha räknat efter, så har de en legitim anledning att falla in i den trygga normen.

Hade ni tjänat på att dela annorlunda tror du?

– Ja det hade vi nog gjort. Just då var jag inne i ett jobbstim där jag hade kunnat tjäna mer om jag hade hakat på det tåget, men det fanns inte ens i tankarna, säger Daniel Pernikliski.

Följ ämnen i artikeln