4 av 10 känner en misshandlad kvinna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-04

Unga kvinnor mest utsatta, visar studie

4 av 10 känner minst en kvinna som levt i en våldsam relation. 2 av 10 känner minst en kvinna som tvingats till sex. Mest utsatta är unga kvinnor.

– Det finns ett stort mörkertal, säger Kvinnorfridslinjens verksamhetschef Åsa Witkowski.

Åsa Witkowski suckar i telefon.

– Siffrorna förvånar inte. Snarare bekräftar de vad vi redan visste. Det här är en stor kvinnohälsofråga och det är viktigt att veta vart man kan vända sig.

Undersökningen, som gjorts av Synnovate Temo och omfattar drygt 1000 intervjuer, genomfördes i början på november. Även om mörkertalet är enormt, tror Kvinnofridslinjens verksamhetschef att det på sikt kommer att minska.

– I dag vet man mer om våld mot kvinnor och i samhället visar man att det inte accepteras. Nu måste vi ut med resurserna.

20 procent anmäler

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger att det är viktigt att kvinnor som utsätts för våld och ofrivillig sex vågar anmäla brottet. Hon påpekar att uppgifter från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att bara 20 procent av de drabbade kvinnorna vågar gå till polisen.

– Ju fler kvinnor som anmäler våld i hemmet, desto fler förövare kan vi åtala, säger hon.

– Ju fler som åtalas, desto fler anmäler antagligen.

Undersökningen visar att problemet är störst bland kvinnor i åldrarna 16-29 år. Dels är de mest utsatta för våld och ofrivillig sex, dels vet de inte var de kan få hjälp. På regeringens initiativ öppnar därför i dag Kvinnofridslinjen, en nationell dygnet runt-bemannad stödtelefon för kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

Viktigt med rätt stöd

Förhoppningen är att denna, tillsammans med fler såväl virtuella som verkliga ungdomsmottagningar, ska göra det lättare att nå de unga kvinnorna.

– Våldet mot tjejer och kvinnor innebär att de mänskliga rättigheterna kränks dagligen, säger Nyamko Sabuni. Det svåra är att detta sker inom hemmets väggar där staten inte har kontroll. Här måste de som utsätts för våld själva våga anmäla. Och då är det viktigt att de känner att de får rätt stöd, hjälp och rehabilitering.

”En väckarklocka”

Åsa Witkowski på Kvinnofridslinjen säger att man inte ska undvika att närma sig någon närstående som man misstänker upplever våld till vardags.

– Man kan fråga: ”Hur står det till? Är du rädd för någon?” och man kan visa att man finns där som vän. Man kan ringa till Kvinnofridslinjen. Sedan måste kommunerna ta sitt ansvar.

– Det är bra att det här uppmärksammas. Jag tror att det kommer att bli en väckarklocka för många. Att ta sig ur en våldsam relation är en lång process. Genom att ringa till oss har man tagit det första steget.

Vill du ha stöd?

Är du utsatt för våld eller hot om våld av din partner? Behöver du någon att tala med? Ring Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Du kan vara anonym och numret syns inte på din telefonräkning.