Läkaren: De som haft en svår förlossning kan behöva krishjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-04-02

En svår förlossning kan ge lika djupa chockreaktioner som tortyr.

För att våga föda igen kan kvinnan behöva få hjälp med krishantering.

Cirka var tredje kvinna som upplevt sin förlossning som mycket svår kan få en chockreaktion som liknar den som kan drabba de som varit utsatta för tortyr, krig eller andra svåra övergrepp.

– Dessa kvinnor behöver uppmärksammas mycket mer. De kan behöva få så kallad debriefing och krisbearbetning för att våga föda igen, säger Berit Sjögren, docent och läkare vid Juno-enheten på Karolinska sjukhuset i Solna. Enheten har fått sitt namn efter den romerska gudinnan Juno som symboliserar kvinnlig livskraft.

Värnar om kvinnan

– Vi ser till helheten och vill även värna om kvinnors psykiska välbefinnande och sexuella hälsa. Där ingår att behandla förlossningsrädsla som en viktig del, säger Berit Sjögren.

Förlossningsskräck har nyligen väckt uppmärksamhet i media då allt fler rädda kvinnor vill ha planerat kejsarsnitt.

I Göteborg vill man inte tillåta kejsarsnitt av humanitära skäl på grund av bristande resurser.

Planerad förlossning

Ett planerat kejsarsnitt kan dock vara enda utvägen för vissa kvinnor, anser Berit Sjögren.

– Men man bör inte ta till det i första taget. Ett kejsarsnitt är ett stort ingrepp med allvarliga risker som man ska ha respekt för, även om det oftast går bra.

På Karolinska sjukhuset har man nu infört planerad förlossning som ett alternativ till planerat kejsarsnitt.

– Det innebär att man på dagtid sätter igång förlossningen med värkstimulerande medel en viss dag när livmoderhalsen är tillräckligt mjuk och mogen för det.

– Kvinnan kan då bättre förbereda sig mentalt och känner mindre ångest inför förlossningen, har det visat sig.

De flesta med förlossningsskräck kan tidigare ha haft en komplicerad förlossning eller upplevt att den varit mycket svår, även om den bedömts som normal.

Blir allt fler kvinnor rädda att föda?

– Forskning tyder inte på det. Det kan vara så att allt fler kvinnor i dag öppet vågar tala om sin rädsla och tar sig rätten att söka hjälp. Ångest och depression kan ha samband med förlossningsrädsla. Liksom sexuella övergrepp.

– Cirka tolv procent av alla kvinnor har varit utsatta för det. En kvinna kan då uppleva sitt sköte som så solkat att hon inte vill föda naturligt.

Mer tekniskt födande

Under de senaste 20 åren har man allt mer sett till kvinnors känslor och psykiska välbefinnande under graviditet och förlossning.

Risken finns nu att tidsbrist, stress och otillräckliga resurser, särskilt i storstäderna, gör att man åter börjar se mer maskinellt och tekniskt på födande kvinnor, anser Berit Sjögren.

– Förståelsen inför den enskilda kvinnan kan minska och man kan få en mer klämkäck syn på förlossningen som att ”kvinnor har ju alltid fött barn”.

Kvinnor kan till exempel vara osäkra på vilket sjukhus de ska föda på.

– Det ska vara varje kvinnas rätt att veta detta sista graviditetsmånaden.

Förlossningsrädd? Här kan du få hjälp

Läs mer:

Fler länkar:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson (ann-cathrine.bjornor@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln