Varför är hår så hårribelt?

Uppdaterad 2014-02-04 | Publicerad 2014-02-03

”Många män verkar ha ett behov av att recensera kvinnors kroppar”, säger bloggaren Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg

”Det växer där”, säger Nour.

Ännu en hårig armhåla i Melodifestivalen och folk går bananas.
Trots att vi sett kvinnlig kroppsbehåring i tv förr upprör programledaren Nour El Refais armhålehår i helgens premiär.

– Kvinnans kroppshår har alltid genom historien väckt starka reaktioner och den hårfria normen har fortfarande inte förändrats, säger Cecilia Wallquist, intendent på Nordiska museet.

Natashja "Lady Dahmer" Blomberg.

När programledaren sträckte upp armarna i luften syntes en glimt av hennes orakade armhålor. Direkt hyllades hon av många svenska kändisar i sociala medier men fick också hård kritik. Sverigedemokraternas vice förbundsordförande William Hahne, 21, var en av kritikerna och kallade Nour El Refais kroppsbehåring för ”feministtrams”.

"Jag betackar mig för orakade kvinnoarmhålor på bästa sändningstid", skrev han på Twitter.

”Det växer ju ut där”

Det är inte första gången lite kroppshår väcker starka reaktioner. Listan kan göras lång och varje gång vi ser lite utväxt hår utbrister tumult.

Lina Ehrin som satt i publiken under Melodifestivalen 2012 och hennes orakade armhåla lämnade tusentals upprörda kommentarer på Facebook. Könshår på skyltdockor i en klädbutik skapade nyligen rubriker runt om i världen – och nu även i årets Melodifestival.
– Det växer ju ut där. Det är varken fel eller rätt. Det var inte jag som kom på det, det är evolutionen, säger Nour El Refai.

Cecilia Wallquist, intendent på Nordiska museet, ansvarade nyligen för deras utställning om kroppsbehåring.
– Förr var kvinnans kroppshår förknippat med sexualitet och var väldigt tabubelagt och skamligt. I dag handlar hårdebatten mer om att någon som inte rakar sig bryter mot normen och de skönhetsideal som råder.

Men det har ändå sin förklaring i historien.
– Ju mer kropp vi har visat genom tiderna desto mer fokus har det blivit på att våra kroppar ska vara vältränade, välskötta, ha rätt form och färg och vilket hår som ska vara på vem. Eftersom vi i dag exponerar mer hud än vi någonsin har gjort så är det i den rådande normen inte särskilt konstigt att kvinnor fortfarande förväntas vara hårfria och att en hårfri kropp förknippas med framgång, hälsa och kontroll.

”Kvinnors kroppar granskas hårdare”

För ett par år sedan visade bloggaren Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg upp sina orakade ben i en Gilettetävling och kort därefter plockade arrangörerna bort bilden från sajten. Enligt henne är hårdebatten en del av ett internationaliserat, utbrett kvinnohat.
– Problemet är att det alltid varit fritt fram att granska kvinnokroppar hårdare än mäns. Många män verkar dessutom ha ett behov av att recensera kvinnors kroppar och berätta om det. Men jag skulle ju aldrig gå runt och säga att små kukar är ganska trista bara för att män ska må lite sämre. Det är inte alls lika accepterat.

Hår som upprör

Så här ser skyltdockorna i American Apparels butik på East Houston Street i New York ut.

Hårig armhåla på melodifestivalen 2012

Skolbibliotekarien Lina Ehrin från Ludvika hade sina fifteen minutes of fame under festivalen. Helt ofrivilligt. Det var hon som "flashade" sina håriga armhålor i direktsändningen. Timmar senare hade tusentals uttryckt sin avsky över kroppsbehåringen.
Läs mer här.

Skyltdockor med könshår

Modeföretaget American Apparel skapade tidigare i vinter stora reaktioner vid sina butiker och i sociala medier. Det ovanliga? Skyltdockor med en dos könshår. Greppet både hyllades och hatades.

Läs mer här.
 

Lady dahmers orakade ben för Gillette

”Inspirera fler att våga visa spirorna.” Det var budskapet i MTV och Gillettes tävling.

Men när rösterna på bloggaren Natashja Blombergs håriga ben rasade in, togs de bort.

– Det pratas så mycket om att visa sin naturliga skönhet. Men ändå måste man göra om sig för att passa in i den mallen, säger Natashja Blomberg, 34.

Läs mer här.

Följ ämnen i artikeln