Silvia: Barnbarn är livets efterrätt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-22

Drottning Silvia fyller pensionsålder, men planerar inte att trappa ned.

– Jag tror inte jag har tid med det, säger hon i en TT-intervju.

Trots det längtar hon efter mer tid för sig själv, familjen och Sverigeresor.

Och hon ser fram emot barnbarn.

Drottning Silvia tycker inte att det är så speciellt att fylla 65. Därför blir det inget officiellt firande. Men hon hoppas att familjen, som vanligt, väcker henne med sång och presenter.

– Det blir inte någon stor födelsedagsfest. Vi ses på kvällen med familjen och prinsessan Christina och hennes familj, säger drottningen.

Blandade känslor

TT träffar Silvia i ett besöksrum på Stockholms slott, där drottningen arbetar. Rummet är prytt av tavlor målade av kungens farmor, kronprinsessan Margareta, och julpyntat med hyacinter på bordet. Trots att drottningen fyller 65 finns det inga planer på att trappa ner på arbetet.

– Jag vet inte om jag har tid till det. Ibland tycker jag att jag skulle vilja ha mera tid för mig själv och min familj och jag skulle också vilja ha mer tid till att resa i Sverige. Att gå i pension har jag blandade känslor inför och ibland tycker jag att det vore trevligt. Men å andra sidan känner jag att jag har så mycket kvar att ge av mina erfarenheter, säger hon.

Drottningen tror att synen på äldre har förändrats sedan hon själv var ung.

– När våra föräldrar och farföräldrar var 60, 70 år var de väldigt gamla redan. Nu ser vi inte oss själva på det sättet, åtminstone inte jag själv och mina väninnor. Men kanske våra barn gör det.

Ser fram emot barnbarn

TT: Längtar drottningen efter barnbarn?

– Vem gör inte det? Jag har inte någon aning om hur det kommer att bli. När jag ser mina väninnor som har barnbarn är det naturligtvis väldigt fantastiskt. Man ser att barnbarn är livets efterrätt som man bara kan njuta av men som man inte behöver ta hand om dem hela tiden. Jag ser fram emot det.

Under det senaste året har det varit mycket spekulationer i medier om och när kronprinsessan Victoria ska förlova sig.

– Jag tycker att man ska respektera deras privata sfär. Det är självklart att vi som föräldrar önskar att alla våra barn är lyckliga och gifter sig med dem de verkligen väljer och älskar, det tycker jag är det viktigaste, säger drottningen.

Tänker på krisen

Inför nästa år har drottningen framförallt en förhoppning: att finanskrisen och dess effekter bromsas upp.

– Hela världen är i kris och det är något vi inte har upplevt i vår generation. Efter första världskriget var det samma känslor; att det händer något och man kan inte kontrollera det och man vet inte vad det leder till. Det är många familjer som är i stora svårigheter. Jag tänker mycket på krisen. Det är oroväckande att något som händer i ett land, USA, sprider sig till så många länder så snabbt. Världen skakas i sina grundvalar. Det är positivt att politikerna tar sitt ansvar och försöker stötta näringslivet och stoppa upp krisen. Att man inom EU snabbt kom ihop och diskuterade olika åtgärder.

”Privatsak”

Förutom de förpliktelser som följer med ämbetet är drottningen engagerad i en rad olika saker. Bland annat har hon grundat World childhood foundation, en stiftelse för att hjälpa utsatta barn. Engagemangen började med Bröllopsfonden.

– Kungen och jag startade bröllopsfonden 1977 när vi kände att vi ville göra något för ungdomar som har det svårt på grund av rörelsehinder. Genom sport kan de få självförtroende. Under OS i München och Innsbruck såg jag hur svårt det var för rörelsehindrade och kungen hade dykt med blinda barn på Barnens ö. Han berättade att det kommer han aldrig att glömma, och då kände vi att vi ville göra något för rörelsehindrade barn.

En av frågorna som drottningen brinner för rör äldrevård och demens.

– Om man jämför med andra länder tycker jag att Sverige tar bra hand om sina äldre, säger drottningen.

TT: Vad tycker drottningen om dagens skönhetsideal, att det anses vackert att se så ung ut som möjligt?

– Sedan grekernas tid har det varit ett samtalsämne. Det fanns sagor om ungdomens brunn. Jag tror att det har att göra med att tiden rinner iväg är något vi inte kan kontrollera. Men hur man vill hantera den här frågan är var och ens privatsak. Många färgar sitt hår, och varför inte?

Längtar hem

Drottningen har vuxit upp i både Tyskland och Brasilien. Trots att hon älskar Sverige och är lycklig här kan hon längta hem runt julhelgen.

– Just jul är känsligt för många som flyttar till ett annat land och så är det även för mig. Det är en dag då jag inte kan besöka mina föräldrars eller brors gravar. Det känns lite tungt. Men varje jul går vi till Haga begravningsplats där kungens släktingar vilar, säger hon.

Julen 2008 firas som vanligt på Drottningholm, med barnen och prinsessan Christinas familj.

Engagerad i barn och demenssjuka

Några av de verksamheter som drottningen engagerar sig i:

World Childhood Foundation bildades 1999 på drottningens initiativ. Stiftelsen verkar för förbättrade villkor för barn i hela världen.

I den internationella stiftelsen Mentor är drottningen hedersledamot. Stiftelsen verkar mot drogmissbruk.

Silviahemmet i Drottningholm är också drottningens eget initiativ. Hon är aktiv ordförande i stiftelsen Silviahemmet som främjar vetenskaplig forskning och bereder undervisning, utbildning och vård inom demensområdet.

Bland annat genom Kungaparets Bröllopsfond, som drottningen är ordförande för, stöder hon forskning kring sport och idrott för handikappad ungdom. Hon har också tagit initiativ till boken Kom igen!, som uppmuntrar sport och andra fritidsaktiviteter för handikappad ungdom.

Drottningen har studerat teckenspråk för att lättare kunna kommunicera med hörselskadade.

Källa: Royalcourt.se (TT)

TT