”2009 är året då jag köper mig fri från allt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-03

Malin Wollin om
året som kommer

Malin Wollin.

För mig personligen var 2008 ett fantastiskt år. Jag fick till exempel en SOOOON. Folk beter sig som 1800-talet och strör palmblad på marken där jag går. Inget slår en son. Flaggan i topp, det blev en med snopp och sånt trams. Jag är väldigt glad för min lille pojk men jag älskar honom inte mer än jag älskar döttrarna.

Vidare så vann killen jag gillar allra mest allsvenskt guld, jag fick heta jobb som alla vill ha, jag blev nominerad till årets krönikör och jag fyllde trettio.

Så, utan tvivel ett år jag kommer minnas.

Men för er andra; var inte 2008 något av ett mellanår allvarligt talat? Ingen bra melodifestival, inget val, inga megagrejer och så knöts påsen ihop i och med att alla våra kronor och ören åkte ner i wc-stolen och på ytan satt vi alla i den där båten som vi ombads sitta stilla i. Men inte hjälpte det, pengarna fortsatte fara ut med bajskorvarna och kisset och aldrig ser vi dem igen.

2008 var året då folk pratade mycket om trean. Tredje bebisen. Den man njuter av. Kanske blir 2009 året då folk har tröttnat på trean och blankögda börjar prata om fyran. Eller kanske det blir en babybacklash och folk sitter så stilla i båten så att det inte blir några barn alls? Barnlöst blir inne. Billigt och lättstädat.

Nina Jansdotter tror att fler kommer välja hushållsnära tjänster. Jag tror att hon har rätt. Jag kommer beställa en storstädning extra allt och någon ska lägga in ett golv i sonens rum. 2008 var året då jag var emot att köpa rent hus. 2009 är året då jag köper mig fri från allt och inte gör skillnad på någon som målar om vår tvättstuga och någon som våttorkar våra pärlbeströdda ytor.

2009 är året då jag ska vara ensam med tre barn när Joachim ska försvara guldet. Kan jag köpa mig mer tid med mina barn så ska jag göra det. Jag ska skapa arbetstillfällen så att det sprutar, Fredrik Reinfeldt.

Jag är urusel på att sia, se tecken i tiden. Men jag är övertygad om detta; 2009 är ett avstampsår. Hur det här året blir påverkar alla år framöver.

Kommer vi kunna hamna topp fem i Eurovision song contest igen? Kommer Mona vända trenden inför valåret 2010? Kommer arbetslösheten minska? Kommer Kalmar FF vinna allsvenskt guld igen? Kommer jag överleva som heltidsarbetande, nattammande trebarnsmamma när Joachim åker på träningsläger i tre veckor?

What we do this year echoes in eternity.