Så får du barn- rummet att växa

Publicerad 2014-03-31

Svea och Majbritt fick rum för både vänner & hobbys

– Mamma, vi är faktiskt inga småungar längre!

Mina döttrar, snart 10 och 8, tittar på mig.

Jag har annonsfyndat och släpat hem två superfina växasängar.

FÖRE Barnens gamla våningssäng togs isär när de inte längre ville dela rum. Madrasserna ligger på ribbor, varav en del har gått sönder. Undertill finns två stora lådor med en salig röra av leksaker, spelkort, fina stenar, utklädningskläder, legobitar och en hel del damm.

Min vision om ett läckert barnrum raseras redan i hallen.

Barnen vill ha en myshörna som är ”typ som en balkong”.

De vill ha plats för böcker, kläder och pyssel. Kompisar ska kunna sova över, och det får absolut inte vara barnsligt. Det är bara att inse – barnen har vuxit ur sina rum.

Mysigt och budgetsmart

Men hur inreder man så att det känns mysigt både nu och när de är 15, och dessutom förvaringssmart, lättstädat och platseffektivt – utan att tömma plånboken?

5 barnrums-tips från superfixaren

Inredningsexperten Isabelle McAllister, 37, är aktuell med boken ”Rum för kidsen” ihop med Jenny Brandt.

Här är hennes fem bästa tips för ett smartare barnrum.

  Välj lagom stora projekt

Tänk efter hur ofta du är beredd att göra om rummet. Isabelle har förändrat sin 7-åriga dotter Dellas rum fem gånger, för att hon tycker det är kul. Men tycker man inte det, ska man satsa på mindre projekt som inte kräver lika mycket energi. Ofta kan några små förändringar göra både föräldrar och barn nöjda.

Engagera barnen

 Låt barnen vara med och bestämma, men gör ni om allt bör du vara beredd på att barn är ombytliga. Ena veckan är det kanske ett Justin Bieber-rum som gäller, nästa vecka kan det vara One Direction. Vill de ha ett tydligt tema, låt dem fixa en del av rummet som får bli lite ”tokigare”. En fondvägg klarar barn oftast att måla själva, och det är lätt att måla över om smaken förändras.

Var konkret

När du förklarar varför det kanske inte funkar att bygga ett rymdrum, visa hur mycket pengar som finns eller hur mycket tid ni har. Barn snöar gärna in på detaljer, det kan räcka att köpa gamla pryttlar eller vred till byråknopparna som då blir spakar på en rymdfärja. Det brukar räcka att tillgodose en del av barnens önskningar.

Det måste inte bli ”klart”

Se barnrummet som en ständigt pågående och föränderlig process. Vi vuxna vill få saker färdiga, men barnen tänker inte så. De är i ständig utveckling.

Satsa på förvaring

Göm undan det som använs sällan och lyft fram andra saker som används mycket eller är extra fina att titta på. Fundera också: hur är mitt barn? En del vill visa upp småprylar på hyllor, andra vill samla saker i många små askar. Vissa barn är okej med att man öser ner allt i stora hinkar.

Följ ämnen i artikeln