”Tonårsbossen” får allt – av föräldrarna

Publicerad 2014-03-25

Räknar med att mamma och pappa sponsrar henne

Mamma ville att hon skulle respektera pengar.

Pappa ville att hon skulle spara.

Men när hon fick 28 000 kronor – familjens hela månadsbudget – insatt på ett betalkort var planen först att spendera mer pengar på hunden än på sin bror.

– Jag vill ständigt shoppa, säger Sogand Desirée Sahbaei.

I tv­-programmet ”Tonårsbossen” fick Sogand Desirée i uppdrag att ansvara för familjens alla utgifter under en månad.

Då tog hon tillfället i akt att budgetera för mer skor än någonsin.

Tidigare fick hon studiebidraget och när det tog slut gick hon till mamma och pappa. Vanligtvis fick hon tre- till femtusen kronor för att shoppa kläder och skor varje månad.

Kunde få allt hon ville

I programmet berättar Sogand Desirée hur hon genom ledsna hundögon och snälla ord får vad hon vill ha.

I dag har det gått några månader sedan programmet sändes i TV3 och Sogand Desirée säger sig ha lärt sig en hel del. Även om hon fortfarande shoppar lika mycket har hon lärt sig att inte tjata, och respektera ett nej när hon frågar om pengar.

Du har tagit studenten, betalar du något hemma?

– Nej, men förut när jag hade ett jobb så betalade jag själv. Nu när jag har sagt upp mig kommer nog mamma börja betala för mig igen. Hon stöttar mig i att jag sa upp mig eftersom jag inte trivdes, säger Sogand Desirée.

Det bästa med att bo kvar hos föräldrarna är att det alltid finns mat på bordet och att hon inte behöver oroa sig över räkningarna. Ändå funderar hon nu på att flytta hemifrån, och har sökt till civilekonomutbildningen i Karlstad.

Flyttar hem om det krisar

– När jag flyttar kommer jag vara så självständig som jag bara kan. Men om det krisar någon månad så vet jag att jag alltid kan flytta hem och att mamma och pappa kommer att sticka åt mig några tusenlappar, säger hon och fortsätter:

– När jag pluggar så måste jag ju leva billigt och då när jag kommer hem kommer nog mamma ta med mig på en shoppingrunda och ge mig lite presenter. Direkt efter jag var med i programmet fick jag en bil, som motivation för att ta körkort.

Har du tagit körkortet?

– Nej inte än. Men snart så.

Mamma Mitra Moameni är inte särskilt bekymrad över dotterns syn på pengar. Och inte heller över att Sogand Desirée räknar med hennes hjälp när hon flyttar och blir universitetsstudent.

– Hon har blivit bättre, tar mer ansvar och förstår vad våra pengar måste räcka till efter programmet. Jag var mycket värre själv som ung och vet att det blir bättre med åldern. Då kommer hon förstå att man måste anpassa sitt liv efter sin inkomst, säger hon och fortsätter:

– Så länge barnen pluggar vill jag gärna att de bor kvar hemma utan att betala. Även om de flyttar kommer vi att försöka bidra så att de inte behöver skuldsätta sig medan de studerar. Det är självklart i den kultur jag kommer ifrån.

Privatekonomens bästa tips: våga prata om pengar

1 Prata om pengar, även om det kan vara ett känsligt ämne. Undersökningar ­visar att föräldrar ofta tycker att det är svårt att ta betalt av barnen, medan barnen själva tycker att det är naturligt.

2 Genom att prata om pengar lär du ditt barn hur det ska bli rätt framöver – att hen inte kan köpa allt samtidigt och att man ska spara för framtiden.

3 I Konsumentverkets årliga rapport ”Håll koll på pengarna” finns rekommendationer kring hur mycket barnen kan betala för sig.

4 Vill du inte att ditt barn ska betala hemma? Har du råd att stå för alla kostnader – låt ändå barnet betalar en slant varje månad som du sätter in på ett sparkonto för framtiden.

Du måste betala – även efter 18 års ålder

Enligt svensk lag upphör föräldrars underhållsskyldighet när barnet ­fyller 18. Föräldrarna är dock underhållsskyldiga så länge barnets gymnasieskolgång pågår, dock längst till hen fyller 21.

2011 bodde över hälften – 53,8 procent – av svenskarna i åldern 18–25 kvar hos sina föräldrar.

I åldern ­25–34 år bor endast 4,1 procent kvar hemma.

Kvinnor flyttar hemifrån tidigare än män.

I en fjärdedel av EU:s 27 medlemsländer är männen i snitt 30 år ­eller äldre när de lämnar föräldrahemmet.

Källa: Cornucopia.se, scb.se