”Anpassa festen efter din kassa”

Uppdaterad 2016-05-31 | Publicerad 2009-11-04

Annika Creutzer är Sveriges främsta expert på privatekonomi

Det finns inga kalas i Konsument­verkets värld.

Inte heller presenter och finklänningar.

Det är helt okej.

Konsumentverket gör varje år ”Koll på pengarna”, en broschyr om alla utgifter ett hushåll kan ha med många exempel. Den används av kommunernas konsumentvägledare, skolor och många andra. Den är också lätt för vem som helst att ladda ner från hemsidan.

Men som alltid när det gäller sådana här kalkyler måste du också tänka själv. Ingen familj är den andra lik. Och ingen familj har samma utgifter som en annan.

Jag tycker till exempel att matutgifterna är förhållandevis högt när det gäller familjer som är fler än en person. Kostnaderna för att inreda den första bostaden är beräknade utifrån att mycket köps nytt. Men den sparsamme handla begagnade möbler och tigga köksprylar från släkt och vänner. Någon annan kanske tycker att bilutgifterna är alldeles för höga eftersom han eller hon gärna mekar själv.

Ändå är ”Koll på pengarna” mycket bra. Den hjälper till exempel föräldern som tycker att det vuxna barnet som bor kvar hemma borde betala och ger besked om vad som är lämpligt att ta ut. För visst ska det vuxna barnet som har studielån eller inkomst betala för sig hemma. Även om föräldrarna inte behöver pengarna så är det en bra träning för vuxenvärlden.

”Koll på pengarna” sätter också igång tankarna kring vart pengarna egentligen tar vägen.

Det är också okej att kalasen, presenterna och finkläderna saknas. Det är ju något som är utöver vardags­livets utgifter. De går att anpassa efter både stor och liten kassa. Knytkalas, hemmagjorda presenter och en lånad klänning kan vara en väg. Men för de allra flesta familjer är barnen och barnkalasen en kännbar utgiftspost som är bra att ta med i beräkningarna.

Försök att räkna ärligt på de kostnader du har under ett år, både för de bjudningar du själv har och för de bjudningar du går på. För ett barn i förskole­åldern är det inte ovanligt med 2 000?– 3 000 kronor under ett år för det egna kalaset, presenter till kompisarnas kalas och maskeradkläder eller annan utstyrsel.

I Konsumentverkets beräkningar saknar dock annat som är viktigare och som kan ge rejäla hål i hushållets ekonomi. Det är bland annat glasögon, läkar- och tandläkarbesök samt läkemedel. Det kan vara svårt att veta vad kostnaderna blir på ett år och här kan det verkligen vara stora skillnader mellan olika familjer under ett år. Skillnader som i de flesta fall inte går att förutsäga. Därför behöver varje hushåll också ha en buffert, lite pengar avsatta för att klara dessa nödvändiga utgifter utan att hela kalkylen spricker.

Så prova gärna Konsumentverkets kalkyler. Men gör det inte som en fylleriövning utan tänk efter vilka utgifter du verkligen har.

Följ ämnen i artikeln