Nu kommer 50-plusmammorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Storken kommer allt senare.

På ett år har 50-plusmammorna fördubblats i Sverige.

Gunnel Eriksson Nauclèr fick barn när hon var 47. Och hon ångrar det inte det minsta. ”Hur ska man kunna tacka nej till en sådan gåva?” säger hon.

Under 2007 var det 24 kvinnor över 49 år som födde barn, enligt SCB. Året innan var de 12.

Överhuvudtaget har mammorna blivit allt äldre. Gunnel Eriksson Nauclèr från Stockholm är en av kvinnorna som valt att skaffa barn sent i livet. När hon var 47 födde hon sin dotter. I dag är hon 60.

– Jag tyckte det var viktigt att ha en fungerande relation först. Och det blev ingen sådan förrän jag träffade Mats. Då var jag 43, säger hon.

Gunnel och Mats flyttade så småningom ihop och försökte bli med barn. Men inget hände.

En smärre chock

– Till sist lade vi projektet på hyllan. Men så började jag må konstigt. Jag tog prover och fick veta att jag var gravid. Det var en smärre chock, säger Gunnel.

Hon födde sedan sin dotter utan problem.

– Jag mådde inte illa en dag. Eftersom det inte har drabbat mig har jag inte tänkt mycket på riskerna med åldern, säger hon.

Många åker utomlands

Få kvinnor är lika lyckligt lottade som Gunnel. De flesta i hennes ålder har inga egna fungerande ägg. De måste då få ägg donerade till sig för att bli gravida.

Men i Sverige får i princip inga kvinnor över 40-45 behandling med provrörsbefruktning genom äggdonation.

– Vid äggdonation ökar risken för havandeskapsförgiftning, oavsett mammans ålder. Sedan ökar alla risker vid en graviditet om mamman är äldre, säger Per-Olof Karlström, professor i ämnet på Uppsala Akademiska sjukhus.

Många andra länder ser dock inte på frågan lika strikt som Sverige. Därför åker många äldre kvinnor utomlands för en äggdonation.

– Men det var aldrig aktuellt för oss. Vi tänkte att blir det barn så blir det, säger Gunnel Eriksson Nauclèr.

Hur är det att vara äldre förälder?

Gert Fylking, 62, radiopratare:

– Det är bra. Man vet hur man ska agera. Jag har sex barn, de är 41, 35, 25, 19, 12 och ett år gamla. Två av dem är inte mina biologiska men det tycker jag är ointressant – det går inte att göra skillnad på dem. Jag har mognat betydligt sedan jag fick mitt första barn. Min situation i livet är också annorlunda nu, jag har kunnat ta större del i de dagliga sysslorna med mitt senaste barn, Figaro.

Malou von Sivers, 55, journalist:

– Mina barn är 21, 18 och elva år och det har varit jättekul att få barn varje gång.

Det är ingen skillnad mellan gångerna. Men kvinnor måste informeras om att fertiliteten minskar ju äldre man blir.

Anna Lindmarker, 47, journalist:

– Det är jättebra, det fungerar utmärkt. Jag har tre pojkar som är 16, 14 och ett och ett halvt. Mycket är lättare nu, jag är lugnare och stressar inte upp mig. Jag har mer tålamod och orkar med att inte få någon nattsömn hela tiden. Oavsett åldern är det en enorm skillnad på att få det första och det sista barnet. Man kan mycket mer om barn när man får det sista.

Kjell Bergqvist, 55, skådespelare:

– Det är alltid fantastiskt att vara förälder. Men det är ännu skönare när man är äldre. Man har sprungit av sig och blivit mognare, tryggare. Det är bra att se lite av livet och inte hasta iväg. Jag har fyra barn som är 33, 18, 13 år och sju månader. Och det är stor skillnad på att vara pappa nu, och på när jag fick mitt första barn. Jag tar mer ansvar i dag.

Elisabet Frerot, 43, journalist:

– Bra. Visst är jag lite tröttare, ibland önskar jag att jag lättare stod ut med sömnlösa nätter. Men det är bra att ha gjort det mesta redan. Man kan koncentrera sig på barnet i godan ro, det är inget annat som drar i en. Det tråkiga är att det är svårt att göra ett syskon. Jag har ett barn som är två år.

Följ ämnen i artikeln