200 bebisar dör i onödan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-10

Överläkare till attack mot Socialstyrelsen

200 spädbarn dog i onödan. Alla föddes på större sjukhus.

- Det är säkrare att föda barn på ett litet BB, säger Karl-Holger Sjöberg, tidigare klinikchef och överläkare på flera sjukhus.

"Föd på ett litet BB" Karl-Holger Sjöberg, tidigare klinikchef och överläkare på flera sjukhus anser i en debattartikel i dagens Aftonbladet att det är betydligt säkrare att föda barn på ett litet BB.

Karl-Holger Sjöberg riktar skarp kritik mot Socialstyrelsens sätt att behandla landets BB-avdelningar.

I landets mindre kommuner med sjukhus med eget BB är barnadödligheten lägre än i de stora. Det är tvärt emot vad Socialstyrelsen kommit fram till.

- Åtta av de tio sjukhuskommunerna med bäst statistik är små. Fyra av sjukhusen har lagts ner nu och två är hotade av nedläggning, säger Karl-Holger Sjöberg.

Han har tagit fram statistik för åren 1994-98. Den visar att 5,5 promille av alla födda barn (1 015 barn) dog i de större kommunerna, medan 5,0 promille (203 barn) dog i små.

"200 hade räddats"

- Hade mammorna och barnen i de större sjukhuskommunerna haft samma förutsättningar skulle 200 barn ha räddats.

Alla barn som kan behöva en lång uppföljning och kanske respirator blir förlösta på länssjukhuset. Där finns intensivvård för nyfödda. Om barnen ändå dör räknas de till hemsjukhuset i Karl-Holger Sjöbergs statistik. Den borde därför visa samma siffror för stora och små sjukhuskommuner.

Karl-Holger Sjöberg tror att skillnaden beror på om det finns en jourhavande överläkare eller inte.

- På länssjukhusen har inte en specialist jour. Ofta är det läkare under utbildning som har hand om en stor del av förlossningarna. Det viktiga är att barnen får komma ut och andas. Det är de erfarna läkarna bättre på, säger han.

Karl-Holger Sjöberg kritiserar också Socialstyrelsens tidigare riktmärke att lägga ner BB-avdelningar som hade färre än 1 000 förlossningar per år.

Får mothugg

Bo Lindblom, chef på hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen, tycker att Karl-Holger Sjöberg har fel.

- Han gör en alldeles för förenklad beskrivning av situationen. Det viktiga är att följa upp kvaliteten i vården. Den kan vara god även om man har färre än 1 000 förlossningar.

"Politiskt slagträ"

Enligt Bo Lindholm räcker det inte med att titta på dödstalen. Kvaliteten måste kontrolleras ur andra aspekter, bland annat mödrarnas och barnens sjuklighet.

Gränsen 1 000 förlossningar används inte lika strikt längre, enligt Bo Lindholm. Han håller med om att den var dålig.

- Den har använts som ett politiskt slagträ för att lägga ner mindre BB. Men samtidigt vill vi inte vrida tillbaka klockan och återgå till små kliniker, säger han.

Storsjukhus tar hand om svåra fall

Tidigare artiklar:

Johan Bergqvist

Följ ämnen i artikeln