”Jag har så svårt att prata om känslor”

Publicerad 2012-06-04

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

På avstånd idealiserar han flickvännen, men kommer hon för nära stöter han bort henne.
– Typisk anknytningsproblematik, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz och uppmanar Nicke att söka individuell terapi.

Det anknytningsmönster Eva Rusz tror att Nicke har kallas otryggt undvikande.
– Med det följer en tendens att sätta etiketter på folk. Flickvännen ”gnäller” och det är ”samma visa igen” enligt Nicke, säger hon.
Hans känslomässiga reaktioner som innebär att han förminskar henne, sker ofta på en omedveten nivå. Men för flickvännen blir relationen svårtolkad, när hon ömsom hyllas till skyarna och ömsom blir bortstött, förklarar Eva Rusz.
Följden blir att förhållandet haltar.
Nickes beteende grundlades redan vid späd ålder, menar Eva Rusz.
– Troligen blev han bortskuffad som barn, när han sökte närhet hos mamma och pappa. Det lilla barnets överlevnadsinstinkt blir att drömma om hur underbart det måste vara att känna sig älskad, säger hon.
Att Nicke är dålig på att prata om vad han känner hänger ihop med detta.
– Att tala om känslor var förmodligen inte viktigt under hans uppväxt. De vuxna runt barnet hade inte förmågan att tona in på hans känslor och behov, vilket har fått konsekvekser i hans relationer som vuxen, säger Eva Rusz.
Men det handlar om Nicke och är i första hand inget problem han och flickvännen tillsammans ska lösa i parterapi, menar hon.
Anknytningsteorin grundlades av den brittiske psykodynamiske psykiatern och psykoanalytikern John Bowlby, som på 1950-talet studerade relationer mellan små barn och deras närmaste omsorgspersoner. Idag förstår man betydelsen av barnets unika, oersättliga relationer till sina närmaste.
– Anknytningsinriktad individuell terapi går ut på att med hjälp av en psykoterapeut reparera de tidiga känslomässiga band man hade till föräldrarna, där man lärde sig mönster som skapade omvända känslor, säger Eva Rusz och fortsätter:
– I terapin får man tillgång till alternativa sätt att hitta känslor och hantera dem.

”Han är snål och girig – jag har lust att göra
slut”
Vill du ha råd kring ett
relationsproblem?