”Allt för många håller ihop alldeles för länge”

Publicerad 2014-08-04

Katarina Wennstam ser inte skilsmässa som en katastrof

”Den största och mest seglivade myten är att folk inte skulle kämpa för att få förhållandet att fungera”

Nu skiljer sig fler än någonsin.

Experter talar om skilsmässa som en katastrof och menar att vi ger upp för lätt. Men författaren Katarina Wennstam håller inte med.

– Folk kämpar halvt ihjäl sig idag för att få relationen att funka.

Katarina Wennstam Redaktör för antologin ”Happy happy” som handlar om glädjen i att separera.

Vi gifter oss. Sedan separerar vi. Det senaste året slutade 25 100 äktenskap i skilsmässa. Det är den högsta siffran sedan 1970-talet. En fjärdedel av alla som skiljer sig har varit gifta i fem år eller mindre, enligt en undersökning från SCB.

Nyligen uttalade sig Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz om att många par går skilda vägar alldeles för lätt och att de inte kämpar tillräckligt.

Seglivad myt

Katarina Wennstam är redaktör för antologin ”Happy happy” som handlar om glädjen i att separera. Hon är kritisk. En skilsmässa behöver inte vara ett misslyckande.

– Det är den största och mest seglivade myten av alla att folk inte skulle kämpa för att få förhållandet att fungera. Allt för många par håller ihop alldeles för länge när de inte borde, när de är direkt skadliga för varandra, säger hon och fortsätter:

– När vi kom ut med boken hörde många psykologer och  terapeuter av sig och berättade att de dagligen möter par som kämpar för att hålla ihop fast de absolut inte borde.

Dyrt att separera

I boken berättar tio kända kvinnor om ångesten inför beslutet och sorgen efteråt, men också om glädjen och känslan av pånyttfödelse. Syftet är att skilda kvinnor ska bli  stärkta, och fler våga ta steget.

– Det finns så mycket föreställningar om att det skulle vara ett misslyckande att skiljas och att det är ett helvete att vara skild, att många inte vågar eller hellre stannar kvar i skadliga relationer. Dessutom är det väldigt dyrt att separera. Många som funderar på skilsmässa går till banken och får höra att de inte kommer att ha råd med hus, resor, bil och den materiella standarden som de är vana vid.

Barn som slagträ

Även för barn kan en skilsmässa vara sund, menar Katarina Wennstam.

  – Barn vill ha föräldrar som lever ihop, men inte om föräldrarna inte älskar varandra. Det stora problemet är inte att folk separerar utan hur de skiljer sig. Många använder barnen som slagträn under en skilsmässa, säger hon och fortsätter:

– Det pratas ofta om att det behövs mer pengar till familjeterapi för att få ner skilsmässostatistiken. Men jag ser hellre att det läggs pengar på samarbetssamtal och stöd så att skilsmässor går lättare för alla i familjen. Då kan en separation blir lättare att ta sig igenom och det finns ett ljus i mörkret som kan vara väldigt positivt för alla på lite sikt.

Antologin ”Happy, happy”

I Happy, happy - en bok om skilsmässa bjuds läsaren på en annan bild av separation än den som vanligtvis ges. Det är berättelser om skilsmässor som positiva och berikande erfarenheter. Maria-Pia Boëthius, Pernilla Glaser, Mari Jungstedt, Åsa Larsson, Mian Lodalen, Gudrun Schyman, Mia Skäringer och Helena von Zweigbergk delar tillsammans med Maria Sveland och Katarina Wennstam med sig av sina personliga erfarenheter av att bryta upp.