1 av 3 tonåringar mobbas på nätet

Publicerad 2012-01-23

Nätexperten: "Vanligare med mobbning på nätet än i fysiska livet"

I somras hetsades svenske Marcus Jannes, 21, till att livesända sitt eget självmord på internet.

Han är långt ifrån ensam om att bli nättrakasserad.

Ikväll uppmärksammar tv-kanalen MTV ungdomars utsatthet genom att låta dem berätta om sina upplevelser.

Det är vanligare med mobbning på nätet än i fysiska livet, säger Mats Andersson som föreläser om internetmobbning.

För drygt ett halvår sedan hände det som inte får hända. I Järna utanför Stockholm förberedde sig 21-åriga Marcus på att ta sitt liv. Hängningen livesändes på internet. Flera tittare larmade polisen – andra hetsade honom att ta sitt liv framför webbkameran.

”Jag ska till jobbet så kan du göra det snart,” löd en kommentar.

Tre år tidigare på andra sidan Atlanten inträffade en liknande händelse. Nittonårige Abraham Bigg utsattes för digital mobbning som fick fasansfulla konsekvenser.

Även om så förödande konsekvenser som för Abraham och Marcus är sällsynta, är nätmobbning vanligt. I Sverige har var tredje tonåring utsatts för mobbning online, enligt en ny undersökning från MTV.

13 procent av de 1 120 ungdomarna som deltagit i undersökningen har någon gång nätmobbat någon annan.

Börjar i lågstadiet

Mats Andersson föreläser för barn och ungdomar om mobbning och faror för unga på nätet. Han bekräftar att mobbning och utsatthet blir allt vanligare på digitala forum.

– Det är vanligare med mobbning på nätet än i fysiska livet, eftersom mobbaren kan vara anonym på internet. Det går långt ner i åldrarna, redan i lågstadiet börjar det, säger han och fortsätter:

– Det kan handla om alltifrån att klasskompisarna skriver att någon har en ful tröja till att sno en identitet och utge sig för att vara den mobbade och skriva fula saker.

Kampanj mot mobbning

Ikväll inleder MTV sin internationellt uppmärksammade antimobbningskampanj ”A thin line” i Sverige. Kvällen inleds med filmen ”Disconnected” som handlar om fyra ungdomar i olika städer. De har kontakt live via en streamingsajt och en natt går det digitala dramat över styr. ”Disconnected” har inspirerats av Abraham Biggs öde. Han kämpade med manodepression, hetsades av digitala mobbare och sände med webbkamera ut sitt självmord.

– Som världens största ungdomskanal har vi ett ansvar för tittarna. Genom att skildra nätmobbning ur ungdomars egna perspektiv hoppas vi beröra på djupet och få ungdomar att tänka på och prata om mobbning, säger Peter von Satzger, presschef för MTV.

Kvällen avslutas med dokumentären ”Bullied” där ungdomar världen över filmar sin vardag och berättar om hur det är att bli mobbad – fysiskt, psykiskt och digitalt. Ungdomarna delar med sig av sina mörkaste dagbokstexter, traumatiska upplevelser och visar upp hotbrev. De berättar också hur de vuxit som personer och satt sig över andras elaka beteenden.