Hotade kvinnor får låna polishund

Uppdaterad 2014-02-25 | Publicerad 2014-02-24

”Trygghetshundar” ska skydda förföljda och hotade personer – men ROKS är skeptiska

Örebropolisen testar ett nytt grepp för att hjälpa förföljda personer:
De får låna en hund.
– Vi räcker inte till som det ser ut idag. Alla kan inte ha en livvakt, men något måste vi försöka göra, säger Maths Rupla, chef för hundavdelningen vid Örebropolisen.

Schäfrar används ofta som polishundar.

Just nu pågår ett försök där två specialutbildade hundar bor hos varsin kvinna som lever under hot. Hundarna har testats av polisen i flera månader och har nu utbildats och tränats för att kunna fungera som trygghetshundar.
– Bara här i Örebro har vi 70 kvinnor som är hotade och förföljda. I hela landet är det flera hundra.Vi frågade oss vad vi kunde göra, vi räcker ju inte till som det ser ut idag. Alla kan inte ha en livvakt, men något måste vi försöka göra, berättar Maths Rupla, chef för hundavdelningen vid Örebropolisen.

”Ser lovande ut”

Försöket ska följas upp, men hittills ser det lovande ut enligt Maths Rupla.
– En av kvinnorna har inte vågat lämna sitt hem på flera år. Nu har hon haft hunden i två månader och det har förändrat hela hennes liv. Den drabbade i sådana här situationer ska inte behöva bära skiten, de ska inte behöva anpassa sig eller flytta. Om de här hundarna kan skänka trygghet så kan de hjälpa oerhört mycket.
Men han är medveten om att det är ett kontroversiellt projekt.
– Det är klart att det alltid går att oskadliggöra en hund, men det skapar en tidsfrist. Det främsta syftet med en trygghetshund är att ge personen tid att fly och på så sätt rädda personens liv. En hund kan fungera som en larmare om någon kommer för nära, mota bort eller till och med attackera en angripare. Och då har hunden gett personen tid att ta sig därifrån eller kalla på hjälp.

”Kvinnan ska inte behöva skydda sig själv”

Angela Beausang, är ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS). Hon är skeptisk till försöket med trygghetshundar och trött på att utsatta kvinnor ska förses med attiraljer för att män inte ska kunna hota.
– Det är en god tanke och polisen vill väl. Men genom ett sådant här projekt lägger man över ansvaret på kvinnan. Hon ska inte behöva skydda sig själv hela tiden. Vi måste rikta strålkastaren och resurserna mot förövaren istället. Polisen måste bli bättre på att gripa förövaren, åklagaren måste anhålla och tingsrätten häkta. Ofta finns en rädsla för att fängsla en misstänkt förövare, men i många fall är det kvinnan och barnen som blir fängslade i sina egna hem när de inte vågar gå ut, säger hon och fortsätter:
– Dessutom inger en hund en falsk trygghet. Bara för att de utsatta får ha en hund hos sig så är inte problemet löst. Det är lätt att sticka åt hunden en fläskkotlett och avväpna den utsatta kvinnan.