Puberteten får inte vara tabu

Publicerad 2012-08-08

Sexualupplysaren: Så hjälper du din tonåring genom den tuffa tiden

”Förutsätt inget” Författaren Nathalie Simonsson vill tipsa alla föräldrar om att vara öppna i samtalen med ­sina barn: ”Kom ihåg att inte förutsätta saker. Kanske har du inte ens tänkt på att din dotter kanske blir kär i tjejer?”.

Det pirrar och dunkar i kroppen. Ett virrvarr av tankar och känslor i knoppen.

Puberteten är förändringens tid.

– Prata med dina barn om allt som händer. När vi vuxna tar upp ämnen som kroppen, relationer och sex okejar vi dem, säger ­sexualupplysaren Nathalie ­Simonsson.

Plötsligt är det någon­ som ­tjuvlånar din rak­hyvel, ber om pengar till sin första behå ­eller ­behöver nya sneakers – två månader efter ert ­senaste skoinköp.

Och kanske byts ­affischerna på långörade hundvalpar ut mot ­posters på den senaste tonårs­idolen.

”Omtumlande tid”

– Puberteten är en omtumlande tid och barn ska inte behöva ­möta den utan kunskap om vad som ­händer både fysiskt och ­psykiskt. De ska få information i skolan men föräldrarna spelar också en stor roll, säger Nathalie Simonsson, författare till nya sexualkunskaps­boken ”Världens viktigaste bok” för barn mellan 10 och 13 år.

Att prata med sina barn om ­kroppen, kärlek och sex kan kännas jobbigt för vissa, men det är viktigt och nödvändigt.

– Om vi är tysta och inte­ säger ­något alls finns risken att barnet gör tolkningen att det här är ­något pinsamt och ­dåligt, säger Nathalie­ ­Simonsson.

”Låt dem vara”

Hon betonar dock att man inte heller ska ta över egenskaparna hos det klistermärke som barnet kanske inte längre finner intressant.

– Det är viktigt att respektera barnens privatliv och att ibland ­låta dem ­vara ifred med allt det nya som händer, menar hon.

5 vanliga frågor från föräldrar

Nathalie Simonsson ger tips och råd som gör det enklare att prata om svåra saker.

När ska jag ta sexsnacket?

– Börja tidigt och ha många små ­samtal i stället för ett stort snack som riskerar att bli dramatiskt. Fånga gärna tillfällen i vardagen, en reklamfilm eller en fråga som ­barnet ställer kan bli till en pratstund. Berätta vad sex är och varför människor har det, prata också om att det är viktigt att det känns bra och rätt för dem som är inblandade. Det finns ingen risk att man börjar för tidigt, ­ta samtalet på den nivå där barnet befinner sig.

Hur pratar jag om mensen och andra kroppsliga förändringar?

– Förklara hur kroppen förändras. Om ditt barn ska få mens kan du köpa hem bindor och visa hur de fungerar. Var så konkret du kan och säg att mensblod kan vara både rött, brunt och rosa. Det är viktigt att prata i tid så att barnet inte behöver lösa det på egen hand den dag mensen kommer. Var lyhörd för om barnet verkar tycka att något är jobbigt, som att börja svettas eller få finnar. Men kom också ihåg att många unga känner sig glada och stolta under puber­teten.

Vad gör jag om mitt barn är ­ensamt?

– Prata med barnet och säg att ­ensamhet kan kännas jättejobbig när man inte har valt den själv. Berätta att de allra flesta känner sig ensamma någon gång och att det är svårt. Fråga barnet hur det är i skolan, om det har någon att vara med eller inte. Fundera på om det finns något annat ställe att leta kompisar på, kanske kan barnet ­börja en ny aktivitet? Misstänker man att till exempel klasskompisar är taskiga måste man givetvis prata med skolpersonalen.

Vad ska jag kalla könsorganen?

– Det kan man såklart välja själv men snippa och snopp är jättebra ord. Det är ord som ­används i förskolan, skolan och som de flesta känner igen och vet vad de betyder. Det är jätteviktigt att man har ord på sina kroppsdelar och att killar och tjejer har samma tillgång till ord. När orden är självklara blir det lättare att prata om kroppen på ett självklart sätt.

Vad gör jag om mitt barn kollar på porr?

– Barn är nyfikna och det är inte ­konstigt om de tycker att porr är spännande. Det är viktigt att ha det här samtalet utan att skuldbelägga nyfikenheten. Prata om vad porr är, att det är gjort för vuxna och att sex i verklig­heten inte måste se ut som i porren. Förklara att det kan vara lätt att missförstå saker och få en felaktig bild av kroppar och sex om man tittar på porr när man är barn.

Vinn ”världens viktigaste bok”

Du kan vinna ett ex av ”Världens viktigaste bok”, vi har fem böcker som väntar på nya ägare. Börja med att svara på följande fråga: Vilket yrke har Nathalie Simonsson? Skriv svaret och din adress i ett mejl och skicka till: varldensviktigastebok@aftonbladet.se, senast 12/8 måste vi ha ditt svar. Lycka till!

Det här är Nathalie

Namn: Nathalie Simonsson. Ålder: 27. Bor: Stockholm. Gör: Sexualupplysare på RFSU. Aktuell: Med ”Världens viktigaste bok: Om kroppen, känslor och sex” (Ordfront/RFSU), som kan användas i skolundervisningen, läsas själv på rummet eller tillsammans med en vuxen.

Följ ämnen i artikeln