’Lämna inte ditt barn - ens en liten stund’

Publicerad 2013-07-10

Expert: Drunkningsolyckor beror alltid på föräldrars brist på tillsyn

”UPPSIKT HELA TIDEN” Maria Hult, 39, badar tillsammans med barnen Sigrid, 6, och Nora, 4, vid Smedsuddsbadet i Stockholm. ”Om vi sitter precis vid strandkanten och det är lite folk runt omkring är det okej att de går i själva. Annars följer vi alltid med dem och har uppsikt hela tiden”, säger hon.

Varje år drunknar cirka tio barn.

Det beror i samtliga fall på föräldrarnas bristande tillsyn.

- Du måste vara till­sammans med barnet ­hela ­tiden, säger Mona ­Lisa Wernesten, utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Mona Lisa Wernesten.

Drunkning är en av de vanligaste dödsolyckorna bland barn mellan ett och sex år. Under sommar­månaderna är risken extra stor med tanke på att vi kommer i större kontakt med vatten. Det allra viktigaste är därför att aldrig lämna barnen utan uppsikt.

- Alla barn under sex år som har drunknat har gjort det på grund av brist på tillsyn. Man tänker att man ska koppla av med en bra bok på stranden medan barnet leker vid vattnet. Glöm det! Du måste vara tillsammans med barnet hela tiden, säger Mona Lisa Wernesten utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Omtalat inlägg

När st-läkaren Cecilia Chaprowska skrev ett blogg­inlägg om drunknings­olyckor bland barn fick det stor uppmärksamhet. Hon beskrev bland annat hur de på akuten aldrig vänjer sig vid när det kommer in någon som har varit med om det.

- Man känner sig så maktlös för det finns så väldigt lite vi kan göra. Vi gör hjärt- och lungräddning, håller tummarna och hoppas på det bästa. Det händer att barn dör i akutrummet eller så klarar de sig men får en hjärnskada resten av livet, ­säger hon.

10 barn

Varje år drunknar cirka tio barn i Sverige och det kan vara svårt att upptäcka då de alltid är t­ysta när det inträffar.

- De blir koncentrerade på att få luft i stället. När de har fått in vatten i lungorna går det inte att skrika. De som inte är simkunniga tar sig inte uppåt utan viftar med armarna under vattnet i stället, säger Cecilia Chaprowska.

När någon har hamnat under vattenytan kan några få sekunder avgöra om barnet kommer överleva.

- Om man drar upp barnet ­efter 30 sekunder kommer det hosta och gråta men det blir inte värre än så. Har det däremot legat under vattnet längre och inte andas ska man göra hjärt- och lungräddning tills ambulansen kommer. Det bästa är att börja med det redan i vattnet.

’Handlar om mognad’

Som förälder kan det ­vara svårt att avgöra när det är dags att släppa kontrollen och låta barnen bada på egen hand.

- Den beteckning vi har på simkunnighet är att man ska kunna simma 200 ­meter varav 50 meter på rygg. Det handlar också om mognad och att barnet kan kontrollera sin rädsla om något skulle hända. I 12-årsåldern förstår de flesta konsekvenserna av sitt handlade, ­säger Mona Lisa Werne­sten.

’Väl investerad tid’

I skolans läroplan står det att alla i årskurs sex ska kunna simma men eftersom 70 procent av drunkningsolyckorna inträffar före den åldern är det viktigt med simskola.

- Det är väl investerad tid och pengar, börja när de är 4-5 år gamla. Om man inte har råd går det att söka bidrag och vissa simskolor erbjuder billigare undervisning, säger Cecilia Chaprowska.

Följ ämnen i artikeln