’En solskenshistoria – fler företag borde tänka som Petras’

Publicerad 2012-11-29

BREDDA SYNSÄTTEN ”Tyvärr är det många arbetsgivare som inte ser kompetensen hos sökande”, säger Eva Rosengren på DO.

Planerar du att skaffa barn?

En av tre kvinnor har fått ­frågan på sin anställnings­intervju – men bara sju procent av männen.

– Vi avråder bestämt företag från att ställa sådana här ­frågor, säger Eva Rosengren, pressekreterare på Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Bland kvinnliga chefer har 72 procent fått frågan hur länge de tänker vara föräldralediga om de blir gravida, jämfört med 38 procent av de manliga cheferna, enligt en undersökning från fackförbundet Unionen.

För DO är detta vardag. Många kvinnor ringer in och vittnar om diskriminering i samband med graviditet och föräldraskap.

Bryter mot lagen

– Att ställa sådana här frågor till kvinnor tyder på att företagen ser graviditet som ett stort problem och att svaret skulle kunna avgöra om personen får jobbet. Då bryter företagen mot diskrimineringslagen, säger Eva Rosengren och tillägger:

– Tyvärr är det många arbetsgivare som inte ser kompetensen hos sökande och anställda på grund av sina egna fördomar. Fler företag behöver bredda sitt synsätt.

”Det är en kulturfråga”

Var femte kvinnlig anställd som deltagit i Unionens undersökning har inte fått höjd lön under föräldraledigheten.

– Det är helt och hållet en kulturfråga där chefer har en viktig uppgift och måste gå före och visa att både män och kvinnor ska kunna kombinera föräldraskap med karriär, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Både Cecilia Fahlberg och Eva Rosengren bekräftar att Petra som fick drömjobbet i fjärde månaden av graviditeten hör till ovanligheterna.

– Det är en solskenshistoria. Fler företag borde tänka så långsiktigt och förstå att de går miste om värdefull kompetens när de inte vågar anställa kvinnor som vill ha barn, säger Cecilia Fahlberg.