Lyssna på din tonåring!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Så får ni förtroende för varandra

Hur ska man som tonårsförälder hantera helger som Valborg, när kompisarna drar, och man oroar sig för alkohol och andra faror?

Hur får man en trotsig och motvillig tonåring att lyssna?

– Börja med att lyssna själv, säger Ingegerd Gavelin, som har lång erfarenhet av att stötta tonåringar och deras föräldrar.

Det kan kännas som att tala för döva öron när man försöker nå fram till en motvillig tonåring. Men så är det nästan aldrig, säger Ingegerd Gavelin, som är socionom och föräldrarådgivare, och som skrivit boken ”Lita på din tonåring! Om trots och tillit”. En tonåring lyssnar på sin förälder, men vill inte tappa ansiktet inför de vuxna.

Vägen till en bättre kontakt är att lyssna själv, säger hon. Det gäller att passa på när tonåringarna själva vill prata. Att ta vara på ögonblicken när de kommer, även om det kanske inte alltid är när man själv tycker sig ha tid och lust.

Ge inte upp

Det är viktigt att vara öppen för att höra hur ens tonåring har det. När man känner till mer om hans eller hennes värld är det lättare att välja rätt tillfälle för att ta upp saker som är jobbigare att prata om.

Men det finns också barn och tonåringar som nästan aldrig börjar berätta något av sig själva. Då får man som vuxen försöka lirka igång samtalet.

– Ställ frågor som inte går att besvara med ett enkelt ja eller nej, säger Ingegerd Gavelin. Försök hitta samtalsämnen som lockar.

I vissa fall kan det också vara så att tonåringen faktiskt har ett behov av att få vara ifred just då. Då måste man vara lyhörd och respektera det, men inte ge upp, utan komma tillbaka senare och fortsätta fråga och inbjuda till samtal.

Uppmärksamma det som fungerar

Det är viktigt att hitta en balans i umgänget, det får inte bara handla om kritik och förmaningar. Alla tonåringar har en skör självkänsla, och behöver få känna att de duger precis som de är. Det är viktigt att uppmuntra allt som går bra, och om tonåringen har mycket problem måste man uppmärksamma de saker som faktiskt fungerar, hur små de än är.

Det gäller också att välja sina strider, så att det inte relationen mellan föräldrar och barn blir till ett ständigt krigande.

– Man måste säga ja ofta, säger Ingegerd Gavelin. Det är bara då tonåringarna verkligen lyssnar när man behöver säga nej.

Respektera växandet

Lyhördhet och respekt är ledord som hela tiden återkommer när Ingegerd Gavelin talar om tonåringar.

De vuxna måste respektera tonåringens växande, även när det tar sig uttryck som man själv inte gillar, som val av klädstil, frisyr, musik eller vänner. En tonåring vill känna att den duger och är älskad av sina föräldrar, oavsett vilka val den gör.

Och man måste alltid respektera tonåringens känslor, aldrig försöka förminska eller slå bort starka känslor över något som man som vuxen kanske inte tycker är så allvarligt.

Öka kontrollen vid Valborg

Hur mycket ska man då kontrollera och övervaka sin tonåring? Är det rätt av föräldern att lägga sig i när barnen vill fira till exempel Valborg med sina kompisar ute på stan?

När det gäller de yngre tonåringarna tycker Ingererd Gavelin att man ska ha kontroll över var de är och vad de gör, framför allt vid kritiska helger som Valborg och skolavslutningar. Det kan vara bra att visa att man vet att det brukar förekomma mycket alkohol då, och att det därför gäller lite stramare villkor än annars.

– Prata gärna igenom vad som gäller i god tid innan, så blir det inte så laddat som om man tar diskussionen samma kväll, säger hon.

Man bör komma om överens om vilka regler som gäller. Det kan vara regler som ”kommer du inte innan kl. xx så kommer jag och letar efter dig”, att mobiltelefonen måste vara på hela kvällen, kanske att tonåringen måste ringa hem vid en viss tid.

– Ta reda på var de ska vara under kvällen, och kontrollera gärna med andra föräldrar om de ska vara hemma hos någon.

Egen nykterhet under kvällen kan också vara ett klokt val, säger Ingegerd Gavelin.

– Se det lite som om du har jour, och behöver kunna rycka ut om det behövs.

Hon rekommenderar alla vuxna att delta i gemensamma föräldravandringar. Då lär man sig mer om hur ungdomarna tillbringar kvällarna, och får kontakt med andra ungdomar och föräldrar.

Det gäller också att vara tydlig med att man inte accepterar att tonåringen dricker alkohol.

– Sen vet vi att många dricker ändå, men det är viktigt att visa att man inte godkänner det. Och många tonåringar använder faktiskt föräldrarnas ilska som ursäkt inför kompisarna för att inte dricka.

Aldrig för sent

Att sätta gränser och få tonåringen att lyssna är mycket lättare om man redan byggt upp en god relation, genom att lyssna, uppmuntra och visa att man respekterar sitt barn.

Och det är aldrig för sent, säger Ingegerd Gavelin. Hur snett man än har hamnat i kommunikationen med sin tonåring, så går det alltid att förbättra kontakten och bygga upp en förtroendefull relation.

– Man måste komma ihåg att tonåringarna inte vill bryta med föräldrarna, utan att de vill ha en annan sorts relation än den man hittills har haft, säger hon.

Följ ämnen i artikeln