Succé för regnbågsboende för äldre

Publicerad 2012-08-02

Europas första seniorboende för hbtq-personer öppnar i Stockholm

”Självklart val” Björn Lundstedt, 72, hade funderat på att flytta till ett äldreboende – och när han hörde talas om seniorboendet för hbtq-personer kändes valet självklart. ”För mig är det viktigt att få umgås med andra som är gay”, säger han.

Fördomar, inskränkthet och glåpord har kantat många äldre homosexuella människors liv.
Nästa år öppnar Europas första seniorboende för hbtq-personer i Stockholm.
– Regnbågen erbjuder trygghet och glädje på ålderns höst, säger initiativtagaren Christer Fällman.

Christer Fällman

Ansökningarna har strömmat in, många drömmer om att få tillbringa sina sista år på äldreboendet Regnbågen.
Fredrick Federley, riksdagsledamot för centern och själv gay, välkomnar initiativet.
– Det är viktigt att möta behovet. Det finns ganska många i den äldre generationen som konstant har levt i ett utanförskap och kanske kommit ut sent, så för dem kan det nog vara en klar fördel att få känna trygghet och gemenskap med likasinnade de sista åren.

”Valet kändes självklart”

Regnbågens seniorboende är öppet för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.
Björn Lundstedt, 72, är gay, liksom sin brorson, sångaren Andreas Lundstedt i Alcazar.
– Jag har länge haft funderingar på att sälja min lägenhet och flytta till ett äldreboende och när jag fick information om Regnbågens hyresgästförening kändes valet självklart. För mig är det viktigt att få umgås med andra som är gay, personer som jag känner samhörighet med och som har samma referensramar som jag. Jag tror att vi kan få det riktigt mysigt ihop och det blir säkert en hel del tillställningar, säger Björn Lundstedt som har ett förflutet som kabinchef på SAS.
– I mitt yrke lärde jag känna många som var gay. Jag har många kamrater som fått hiv. Det har gjort att jag tidigt engagerade mig i Noaks Ark, som arbetar för att stötta hiv-positiva.
Att det i fastigheten också kommer att finnas en vårdcentral och bistro där alla kan umgås, känns tryggt, tycker Björn.

”Många kände sig ensamma”

Christer Fällman, som själv arbetar som trädgårdsmästare med ansvar för den terapeutiska trädgården vid äldreboendet på Sabbatsbergs sjukhus, märkte för flera år sedan att det fanns ett uppdämt behov av ett regnbågsboende för stans hbtq-personer.
– Det fanns många som kände sig ensamma och som ville kunna ha en möjlighet att få bo tillsammans. Jag började dra i en massa trådar och nästa år är det alltså dags för inflyttning. Det känns väldigt bra.
– Så länge det finns fördomar i vårt samhälle, så länge kommer också önskan om att särskilja sig från mängden att finnas. Det är både en trygghetsfråga men också att en vilja av att få umgås med personer som har samma referensramar som en själv, säger Christer.

Intresset är stort

Seniorboendet Regnbågen på Gärdet rymmer 38 lägenheter, ettor, tvåor och treor, fördelade på de fem översta våningarna som ståtar med en takterass.
Intresset att få en bostad i fastigheten är stort. 140 intresseanmälningar har hittills kommit in.
Köplatsavgiften ligger på 1 000 kronor och principen ”först till kvarn” gäller.
Planerad inflyttning är hösten 2013.
– Genomsnittshyran för en tvåa kommer att landa någonstans kring 10 000 kronor i månaden, säger Christer Fällman.