Sommar, sol - och separation

Publicerad 2013-08-06

Kärleken slut på semestern? Så klarar ni av skilsmässan

Efter sommaren inser många att skilsmässa är enda lösningen.

Men det går att separera på ett bra sätt.

– Det behöver inte vara en katastrof, säger Ingrid Gråberg, barnpsykolog.

Efter sol kommer regn. I september är det många som väljer att lämna in ansökan om skilsmässa. Enligt psykosyntesterapeuten och författaren Eva Sanner är det oftast någonting som händer över sommaren som får par att inse att det inte längre går att hålla ihop.

Hoppas på förändring

– Det kan vara så att de länge har försökt, men trots att de haft semester ihop så blir det inte bättre. Tillbringar man lite tid tillsammans i vardagen kanske man hoppas på att relationen ska förändras när man väl får semester. Många har höga förväntningar som inte införlivas, säger hon.

En skilsmässa är långt ifrån smärtfri och det är snarare regel än undantag att konflikter uppstår, speciellt i diskussioner om hur framtiden kommer att bli med bland annat boende och barnen.

– Det är vanligt att den dynamik man hade när man bodde ihop finns kvar även efteråt. Det som man allra helst ville slippa, som exempelvis att han inte lyssnar, får man ännu mer av i den här situationen. Det får man räkna med och försöka hantera genom att vara så saklig som möjligt.

För många barn kan det komma som en chock att föräldrarna ska skiljas. Andra känner sig snarare lättade av beskedet. Oavsett vilket har de vuxna ansvar för barnens välbefinnande under hela processen.

– Att dra in dem i konflikterna är det sämsta man kan göra för sina barn. Man behöver inte låtsas att man tycker om varandra men barnen ska inte användas som budbärare eller behöva lyssna på när föräldrarna talar illa om varandra, säger Ingrid Gråberg, barnpsykolog.

Går att förbli vänner

Hur lång tid det tar för barnen att komma över en skilsmässa är individuellt.

– Det innebär så klart en stor förändring i barnens liv, men det är inte bättre att leva med föräldrar som har en dålig relation. Att skiljas behöver inte vara en katastrof, säger hon.

Eva Sanner menar att det går att vara vänner efteråt men att det inte behöver ske direkt.

– Man kanske inte kommer att umgås som vanliga vänner men så småningom kanske man kan träffas på storhelger eller hitta nya sätt för barnens skull. Man ska ha realistiska förväntningar och sträva efter en vänskaplighet i stället för att bli bästisar. Att gå vidare i livet efter en skilsmässa kan ta lång tid rent känslomässigt.

Ska inte stressas fram

– Det är inget man ska stressa fram, det är ofta en sorgeprocess. När man har bearbetat sina känslor och det har gått en tid kan man upptäcka att det går att leva vidare på ett bra sätt i alla fall, ­säger Eva Sanner.