Relationer

Det här är inget invandrarproblem

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

– Vi som samhälle kan inte hjälpa dem. Så länge familjerna är så starka och de religiösa banden så hårda är det svårt att våga komma ut.

Det säger Pablo Leiva, kurator på RFSL för homosexuella med invandrarbakgrund.

Pablo pratar om homosexuella tjejer och killar med invandrarbakgrund som en ”undergroundrörelse”. Han menar att ungdomar med starka familjer där religionen utgör levnadsreglerna lever dubbelliv, många hela livet, andra tills de är en bit över tjugofem och vågar bryta med familjen. Han har hört om få som vågar leva öppet gentemot familjen.

Är det religionen som är boven?

– Javisst, det är inget invandrarproblem i sig. Det handlar om att deras föräldrar är uppväxta i länder där inte bara religionen fördömer homosexualitet, utan även lagarna. I vissa arabländer leder det till döden.

Är det tuffare för tjejer än killar att våga berätta?

– Ja, i dessa kulturer är ju kvinnan till för att föda barn, hon har inte många rättigheter så det blir ännu värre för henne om hon ska leva öppet lesbisk. Jag skulle vilja säga omöjligt.

Hur kan vi som samhälle hjälpa till?

– Jag vet inte om det går. Hoppet får nog stå till att varje generation som växer upp i Sverige blir mer och mer fördomsfri.

Hit kan du vända dig:

Homon, Jour för homosexuella med invandrarbakgrund

Tel: 031- 121054

RFSL rådgivning: Tel: 08- 736 02 19

Publisert: