Hon vill prata sex – inom frikyrkan

Publicerad 2014-05-26

Bokaktuella sexologen Hanna Möllås: ”Ofta finns en hög dubbelmoral”

Skam och skuld – eller tvång och tabu.

Frikyrkan har ofta tampats med förhållandet till sexualitet och lust.

Nu kommer boken som ska få kristna att njuta utan skuld.

Genom hela den judisk­kristna traditionen har sexualiteten varit föremål för diskussion, och bibelns syn på sex och lust har varit långt ifrån okomplicerad. På vissa håll är det problematiska ämnen än i dag – inte minst inom frikyrkornas väggar.

Det menar sexologen Hanna Möllås, som själv har en frikyrklig bakgrund och nu är aktuell med boken ”Med hela ditt liv” tillsammans med frikyrkepastorn Leif Carlsson, som också är lektor i religionshistoria.

Boken uppmanar till samtal kring sexualitet och relationer även i religiösa sammanhang.

– Sex sägs inom kyrkan vara guds gåva men samtidigt ges en känsla av att det är fult och tabubelagt. Bland mina klienter märker jag att det finns ett stort behov av att prata om sex, relationer och våra kroppar – framför allt hos de som kommer ifrån kristna sammanhang där det ofta har varit väldigt skuldbelagt, säger Hanna Möllås, som har en egen mottagning i Huskvarna. 

– Ofta finns en hög dubbelmoral och hårda principer medan man lever på ett helt annat sätt. Det kan leda till osunda beteenden eller till och med sexmissbruk.

Undervisar vid högskolan

Tillsammans med Leif Carlsson undervisar Hanna Möllås vid högskolan i Jönköping kring ämnet religion och sexualitet och föreläser även i kyrkor kring sexualiteten och dess funktion för hälsa och välmående.

Enligt henne bör kyrkan ha en annan, mer modern, roll idag.

– Sexualitet handlar inte bara om sex utan är en så stor del av våra liv idag. Det handlar om våra relationer och vår syn på oss själva och påverkar hur vi mår – framför allt om det finns ett uppdämt behov av att prata om det. Kyrkan måste bli ett forum för öppen dialog, där vi kan vårda våra relationer och inte bara prata om tro. Med den här boken vill vi öppna upp ännu mer för sådana här samtal inom kyrkan så att vi kan må bättre.

”Ingen vågade prata känslor”

Musikern Johan Heltne debuterade nyligen med den till viss del självbiografiska romanen ”Det finns ingenting att vara rädd för”. Där berättar han bland annat om sina egna upplevelser i Livets ord som barn.

I en tidigare artikel i Aftonbladet bekräftar han den komplicerade relationen mellan tro och sexualitet.

– Relationer var förbjudna, kärlek och sex gav oerhörda känslor av skuld och skam. Vi var som vanliga tonåringar ­– man ville hitta kärleken, vara med någon och pröva sig fram. Men det var en extrem könssegregation, det tragiska blev att tjejer och killar inte umgicks alls. Ledare och föräldrar trodde det var positivt, så att vi kunde koncentrera oss på skolan. Väldigt få bröt mot reglerna, och ingen vågade prata om sina egentliga känslor, har Johan Heltne tidigare berättat för Aftonbladet.

”Måste tillåtas reflektera”

Han betonar vikten av reflektion kring sexualitet oavsett ålder och välkomnar Möllås bok.

– Det måste finnas utrymme att diskutera kropp och sexualitet inom en religions ramar och inte bara på ett sekulärt plan. Min erfarenhet är att det inte görs alls särskilt bra idag. Jag hade till exempel inte någon sexualundervisning i Livets ords skola och under många år har det inte varit okej att prata om sex och kropp utifrån en religiös övertygelse i Sverige, säger han och fortsätter:

– Man måste få ha sin religion som utgångspunkt och ända våga prata om sex och relationer. Jag tror att det är farligt att inte tillåtas reflektera, få sätta ord på sina känslor och prata med andra både som ung och som vuxen.