”Flickornas smärta är som salt i ett öppet sår”

Publicerad 2012-10-24

Molly Melching kämpar mot omskärelse i Senegal – 6000 byar står på kö för hennes hjälp

Marietou Diarra giftes bort när hon var 13 år. 

Hon fick två döttrar som båda dog under en omskärelseritual. 

– Hon gjorde det av kärlek för att ge sina döttrar en chans till ett bra liv, säger Molly Melching, grundare av organisationen Tostan som arbetar mot kvinnlig omskärelse och tvångsgifte i Afrika.
Wendelas Monica Karlstein har mött henne i Stockholm. 

Molly Melching grundade biståndsorganisationen Tostan som arbetar mot tvångsäktenskap och kvinnlig omskärelse i Afrika.

När senegalesiskan Marietou fick sin första dotter trodde hon att omskärelse var det enda sättet att ge dottern en säkrad framtid. Utan ingreppet skulle hon bli en skam för byn och aldrig kunna gifta sig. När dottern avled bestämde Marietou sig: Om hon fick en dotter till skulle hon till varje pris slippa kniven.
När Maritou flera år senare gick på sin dagliga tur för att hämta vatten fördes hennes andra dotter bort för att bli omskuren. I panik sprang Marietou till platsen där mammor och pappor återser sina nyligen omskurna döttrar. Förälder efter förälder fick tillbaka sin dotter i plågsam smärta. Men Marietous dotter kom aldrig.

– Hon dog under ingreppet och när Marietou fick beskedet hade dottern redan blivit begravd, säger Molly Melching.

Två miljoner omskärs varje år

Varje år blir två miljoner flickor omskurna. I 28 afrikanska länder är ingreppet fortfarande en stark tradition för att visa att kvinnan är giftasbar och tillräckligt ren.
I många byar genomförs ingreppet med en osteriliserad kniv eller rakblad och helt utan smärtlindring eller antibiotika. Ingreppet går till på olika sätt i olika grupper.
I flera östafrikanska länder kapas klitoris, inre och yttre blygdläppar skärs bort och underlivet sys igen från där klitoris suttit ända bak till ändtarmen. Ett hål stort som en ärta lämnas öppet så att urin och mensblod kan komma ut. I stället för stygn av nylontråd används senor från djur eller centimeterlånga taggar från akaciaträd. 

– Smärtan vid urinering är som att strö salt i ett öppet sår och gör att flickor ofta håller sig från att kissa och drabbas av njursjukdomar, säger Molly Melching.
Så småningom läker såren men på bröllopsnatten blir flickan på nytt påmind om helvetet hon genomgått. Då snittas det läkta såret upp för att hon och den nyblivna maken ska kunna genomföra ett samlag under natten och för att hon så småningom ska kunna föda ett barn.

En del av traditionen

Amerikanska Molly Melchings egen dotter fick henne att inse hur inpräntad traditionen var i den senegalesiska kulturen. Dottern kom hem från skolan i Dakar där de bodde och funderade på att bli omskuren för att bli accepterad av vännerna.

Det är mer än 20 år sedan och i dag driver Molly Melching organisationen Tostan som genom utbildning på landsbygden motverkar omskärelse och tvångsgifte. Invånarna lär sig bland annat att läsa, skriva och räkna och får kunskap om mänskliga rättigheter, hygien och bakteriespridning.
– Genom utbildningen kan de själva dra slutsatser om att gamla mönster och traditioner inte är förenliga med mänskliga rättigheter och är en stor hälsofara, säger Molly Melching och fortsätter:
– I flera afrikanska länder är omskärelse ett brott och förenligt med dödsstraff, men ett sådant straff har aldrig verkställts. Det har ingen verkan. Men om ens egen by och alla man känner tillsammans bestämmer sig för att sluta skära flickor får det stor effekt.

”Många byar står på kö”

Tostans sätt att arbeta med undervisning på det lokala språket har genom åren blivit mycket framgångsrikt och får stöd från både Unicef och svenska Sida, Radiohjälpen och Svenska Postkodlotteriet. I dag har mer än 6000 byar runt om i Afrika avskaffat kvinnlig omskärelse och tvångsgifte, efter att ha genomgått Tostans treåriga utbildningsprogram. Organisationen har prisats för sitt arbete av Anna Lindhs minnesfond.
– Jag är hoppfull i och med det stöd som vi har fått, men många byar står på kö och behöver hjälp. Undervisning på deras eget språk är den enda vägen att gå om vi ska kunna förändra de här inpräntade traditionerna.

Molly Melching

Ålder: 62.

Bor: Dakar, Senegal. 

Familj: Dottern Anna, 27. 

Läs mer: tostan.se 
Övrigt: Molly är ursprungligen från USA men har bott i Senegal sedan 1974.

Så kan du hjälpa

Genom en donation till Tostan Sverige bidrar du till att ge byar ett 3-årigt utbildningsprogram.
Donera till Tostan Sverige på Pg 90 00 47-2 eller direkt på tostan.se/ge-en-gava/