Grattis Wendela – tre år idag!

Publicerad 2011-09-08

… och förebilden Wendela Hebbe skulle ha fyllt 203

Grattis, Wendela, tre år idag!

Amningshets, kvinnohatet på nätet och otrohetsdejting är några av de ämnen vi snackat om.

Men behövs det en journalistik som riktar sig särskilt till kvinnor?

– Vi är inte i ett jämställt samhälle ännu. Därför är det viktigt med ett kvinnligt fokus, säger Pernilla Ericson, chef för Wendela.

Idag är det tre år sedan Wendela lanserades.

Malin Kaldo var då featurechef för webben på Aftonbladet, och den som tillsammans med Lena Bergman drog igång sajten och tidningssidorna som riktar sig särskilt till kvinnor.

– Tanken var att samla olika livsstilsämnen som riktar sig till kvinnor under ett tak. Det skulle vara som en tjejmiddag; kul och högt i tak – och en blandning av högt och lågt, säger Malin Kaldo, som idag är vd för produktionsbolaget Featurefamiljen.

Lillasyster till Kvinna

Hon hade tidigare jobbat på Aftonbladets banbrytande, numera nedlagda, Kvinna-bilaga.

– Wendela startade som nån sorts lillasyster till Kvinna, som var väldigt bra och viktig. Men man måste följa sin tid. Med Wendela ville vi hitta ett tonläge som låg mer rätt i tiden, säger Malin Kaldo.

Namnet är valt efter Wendela Hebbe, Sveriges första kontraktsanställda kvinnliga journalist – som råkade arbeta på just Aftonbladet.

Förutom genus- och jämställdhetsfrågor ryms också ämnen som familj och relationer under Wendelas paraply.

”Alla – män som kvinnor – är inbjudna”

Att t ex familjefrågor behandlades som en kvinnlig angelägenhet, fick viss kritik.

– Alla, både kvinnor och män, som är intresserade av modernt familjeliv är självklart inbjudna att läsa och vara med och diskutera. Och varför skulle inte män kunna läsa något som har ett lite kvinnligare tilltal och lila färg? Kvinnor har alltid läst sånt som anses manligt, säger Malin Kaldo.

Idag är Pernilla Ericson chef för Wendela-redaktionen.

Hon tycker att det fortfarande finns anledning att skriva med ett särskilt kvinnligt fokus.

– Jag får mejl ibland från manliga läsare som skriver att ”nuförtiden vill alla bara anställa kvinnliga chefer” och så vidare. Men tittar man på siffrorna på löneskillnader, föräldraledighet, chefsposter så ser man att vi har inte ett jämställt samhälle. Därför är det viktigt att skriva om de här frågorna, säger Pernilla Ericson.

”Könsrollerna begränsar även män”

Och manliga läsare är fortfarande välkomna.

– Män bjuds in att diskutera och vi har manliga skribenter. Vi skriver om ämnen som rör pappor och män. Och man får inte glömma att könsrollerna även begränsar männen, säger Pernilla Ericson.

En av artiklarna ni läst flitigast: