Har du koll på jul-etiketten?

Publicerad 2014-12-18

Experten guidar dig genom höga förväntningar och låga beteenden inför dopparedan

I dag är det dan före dan före dan för dan före dopparedan.

Årets höjdpunkt. Barnen tindrar, paketen glimmar, släktingarna minglar. Inget får gå fel!

Men hur ska vi egentligen bete oss på självaste julafton?

Vi har bett etikettexperten Mats Danielsson navigera oss genom höga förväntningar och låga beteenden.

Det är den mest laddade dagen på året. Spänningen är hög och fallgroparna många. Om Nobelfesten är festernas fest, så är julafton aftnarnas afton.

Kraven på klädsel är inte lika strikta, men inte heller lika tydliga. Så vi bad Mats Danielsson, expert på vett och etikett, om lite råd inför den 24:e.

– Jag som ändå gillar julen är en förespråkare för att man ska frångå traditionerna just för att släppa på pressen, säger han.

I år har Mats Danielsson själv bestämt sig för att ställa in julen. Han har bokat en resa till Alicante i stället.

Är det god vett och etikett att dra ifrån släkten på det viset?

– Haha, jag kan inte svara nej på den frågan! Men jag tror att alla mår bra av att förnya sig. Kanske känner mormorsgenerationen att det förväntas av dem att fixa julen och då kan det vara skönt att göra så här något år, barnen är ju vuxna och barnbarnen får fira ändå. Att göra något annorlunda ett år gör att förväntningarna inte är så skyhöga och då är det heller inte lika lätt att bli besviken.

7 juldilemman - så löser du dem

Får man kräva kvitto på en julklapp så att man kan byta den?

Mats: – Ja, om det är kläder eller böcker. Kläder eftersom det kan vara fel storlek och böcker för att man kanske har läst dem. Skriv alltså aldrig någon dedikation i boken innan du vet att personen kommer att behålla den. Men ligger det en stekpanna i paketet är mitt råd att le glatt mot moster och säga att det var preciiiis vad du önskade dig. Tänk på att den som köpt gåvan valt den specifikt till dig och då ska man inte göra den personen besviken.

Vad gör jag om jag får en julklapp av någon som jag inte köpt något till?

Mats: – Du tackar glatt och förklarar att det var oväntat och att du inte riktigt förberett dig. Vill du återgälda gåvan kan du köpa en mellandagsblomma eller en nyårsklapp. Är personen inte närvarande kanske det inte gör så mycket att du inte köpt något, skicka då ett tackkort och kom ihåg personen nästa gång. Har du glömt svärsonen på självaste julafton så smyg i väg och lägg några hundralappar i ett kuvert eller skriv ett egenhändigt presentkort!

Om jag som vegan eller vegetarian är bortbjuden på julmat – ska jag då ta med en egen sojabiff?

Mats: – Ska du följa etiketten riktigt noga så ringer du och erbjuder dig att ta med egen mat, men jag tycker att det är att gå för långt. Jag rekommenderar att du ringer i god tid och förklarar läget och säger att du inte vet hur du ska tänka. Resonera med värden eller värdinnan – ska du ta med en egen rätt eller ska du kanske mejla över ett recept? Det viktiga här är att höra av sig i god tid. Det här gäller också om du inte kan äta vad som helst på grund av intolerans, allergier eller överkänslighet, och om det är något du inte äter av religiösa skäl.

Får man dra sig undan för lite egentid, kanske en tupplur, när det ändå är Kalle Anka på tv?

Mats: – Om ni umgås hela julhelgen så är mitt svar: absolut! Det mår ni alla bara bra av. Det till och med rekommenderas att man går undan någon stund, läser eller tar en promenad. Men om ni träffas bara på julafton så får du tänka att det är som en vanlig fest, då är det bara att stå ut och vara en god gäst.

Kan jag kräva av värdparet att tomten ska komma tidigare för att mina barn inte ska hinna somna eller bryta ihop?

Mats: – Nej, värdskap är som en teaterföreställning, du sätter dig inte på Dramaten och lägger dig i regissörens arbete. Möjligen kan du ringa innan och förutsättningslöst fråga hur de tänkt kring barnen och säga att det inte funkar så bra om det blir för sent, men använd fingertoppskänsla. Bolla över beslutet till dem, det kloka värdparet förstår och ordnar så att tomten kommer tidigare.

Är det okej att bli lite på fyllan på julafton?

Mats: – Nej, inte om det är barn med. Allt för många jular har blivit förstörda av alkohol, tänk på barnen. Men jag är ingen motståndare till alkohol, inte heller någon predikant för. Den enda gången jag själv dricker snaps är på julafton, och då tar jag en till frukosten. Är det en fest med enbart vuxna och ingen störs av det ser jag inget hinder för att bli lite berusad.

Får jag som vuxen försjunka i min nya läsplatta efter klappöppningen och försvinna in i min egen värld?

Mats: – Vem kan låta bli? Det är självklart! Det är ju bara härligt att se att presenterna uppskattas. Här rekommenderar jag inte att ge sin fru en äggkokare. Hon försjönk inte i den, om man säger så... Men sen smög jag ut i hallen och hämtade diamantringen.