’Yngre killar har lättare att prata om känslor’

Publicerad 2013-09-04

För några decennier kunde två män knappt kramas.

I dag är manliga bästispar vanliga.

Det kallas ibland ”bromance”.

- För dem är det nog inte lika jobbigt att lufta sin bräcklighet, säger Thomas Johansson, professor i ­pedagogik.

Thomas Johansson, professor i pedagogik.

Manlig vänskap är inget nytt - men inte heller ­något som visats öppet på samma sätt som i dag. Det var länge ett sätt att i stället visa makt och att hålla kvinnor och vissa, som homosexuella ­eller feminina, män utanför.

- Vändningen kom på 1960- och 1970-talen då synen på sexualitet förändrades. Då var det mer okej att heterosexuella män började krama varandra, säger Thomas Johansson, professor i pedagogik som forskat om maskulinitet.

Träffas oftare i gäng

Han menar att det går i vågor och även om vi numera har mer tolerans för intimitet mellan två män har det inte skett någon revolution.

- Den typiska manligheten finns kvar och många vill fortfarande hävda sig.

Redan när vi är barn kan det märkas en tydlig skillnad på hur tjejer och killar umgås med sina kompisar.

- Killar träffas oftare i gäng medan tjejer ses hemma med en bästis i taget. Men jag kan tycka att det är en förlegad bild. Det finns killar som har nära vänner och tjejer som bara umgås i grupp också.

Thomas Johansson tror att det är vanligare bland yngre män att ha nära vänskaprelationer med andra män, att det är en generationsfråga.

Fortfarande tabu att gråta

- För dem är det nog inte lika jobbigt att prata om känsliga saker och lufta sin bräcklighet som för de lite äldre.

Han påpekar att vissa män, oavsett ålder, aldrig visar sig svaga. Det beror helt enkelt på gänget och vad som är accepterat av omgivningen man vistas i.

Och några oskrivna regler finns kvar.

- Vi har inte kommit så långt att det är manligt att gråta. Det ses fortfarande som olämpligt. Och även om män skulle gråta är det inte många som ­vågar öppna sig helt, säger Thomas Johansson.

Detta är ”bromance”

En nära vänskapsrelation mellan två heterosexuella killar. Umgås ofta med varandra, gärna bara de två, och har inga problem att prata om känslor. Ordet är en kombination av ”brotherhood” och ”­romance” – broderskap och romantik. Kan på svenska kallas bromantik.