”Tjejer som försöker ta plats tvingas till tystnad”

Publicerad 2013-12-09

Feministförening på skola fick anslagstavla vandaliserad - åtta gånger

Flera gånger vandaliserades feministföreningens anslagstavla.

Efter åttonde gången reagerade skolpersonalen.
– Som lärare kändes det viktigt att ta ställning för lika värde, visa att det här inte är okej, säger Thomas Nygren, en av lärarna bakom initiativet.

Li Oskarson Kindstrand.

På Vasaskolan i Gävle har varje förening en anslagstavla där medlemmar kommunicerar med elever om föreningens arbete. Feministföreningen Lilith som hade varit nedlagd i flera år hade precis startats på nytt av ett gäng tjejer för att uppmärksamma könsskillnader i samhället och skapa en aktiv elevdebatt om genus.
I slutet av oktober jobbade föreningsmedlemmarna en hel kväll med material till anslagstavlan men morgonen efter hade någon förstört den och allt var sönderrivet. När de vände sig till skolledningen upplevde de att frågan inte togs på allvar. Av rektorn fick de höra att det förmodligen handlade om ett oskyldigt föreningsbråk.

Förstördes åtta gånger

Sedan dess har Liliths anslagstavla förstörts åtta gånger och föreningen har vänt sig till skolledningen varje gång.
– Vi kände oss väldigt kränkta av att någon uppenbarligen tyckte att vi inte skulle få uttrycka oss. Ingen annan förening har återkommande fått sitt material nedslitet. Det är tydligt att det handlar om en strukturfråga. Tjejer som försöker ta plats i det offentliga rummet tvingas till tystnad, inte bara så här. Även i klassrummet och på flera andra ställen, säger Li Oskarson Kindstrand, ordförande i föreningen Lilith.
– Jag är glad över att vi inte gav upp efter första gången som tavlan förstördes. Det här visar ju att vårt jobb verkligen behövs. Och vi har fått ett helt fantastiskt stöd från lärarna och känner oss hoppfulla om att det här kan leda till ett bättre klimat på skolan framöver.
 

Fick stöd av lärarna

När tjejerna efter den åttonde förstörelsen skrev med tjock tuschpenna på tavlan och berättade vad som hänt fick de snabbt stöd av lärarna. Ett tiotal lärare satte då upp bilder på sig själva med skyltar som förklarade varför de var feminister. Även en namninsamling bland elever och personal startades.
– Vasaskolan har alltid haft hög tolerans och något liknande har aldrig hänt, därför kändes det extra viktigt att stå upp för föreningen. Det här är strömningar som vi även ser i större sammanhang i samhället och som lärare kändes det viktigt att ta ställning för lika värde, visa att det här inte är okej och samtidigt diskutera det i undervisningen, säger Thomas Nygren, historia- och samhällskunskapslärare.
 

”Har pratat med alla klasser”

Hans Hultin, rektor på skolan har tidigare inte velat uttala sig i media och när Aftonbladet söker honom är han på semester.
– Vi har agerat utifrån de signaler som vi fått, efterlyst vittnen och träffat styrelsen för Lilith vid ett flertal tillfällen. I fredags pratade vi med alla klasser om det som hänt och om den värdegrund som vi vill fostra våra elever kring. Det är viktigt att vi som skola signalerar att vi står för yttrandefrihet, säger Carolina Thelin, biträdande rektor och fortsätter:  
– Vad gäller lärarinitiativet välkomnar vi det, det är viktigt att våra ungdomar känner stöd från oss vuxna när det gäller att befästa skolans värdegrund.

Följ ämnen i artikeln