Är det okej att dricka vin när jag ammar?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-06-25

Amningsexperten ger svar på dina frågor

Friidrottaren Erica Johansson med dottern Tess, 6 veckor.

Har jag tillräckligt med mjölk?

Hur vet jag att barnet få i sig tillräckligt?

Monica Kolm-Sandström, barnmorska och ordförande i Amningshjälpen, svarar på de tio vanligaste frågorna om amning.

1. Hur ofta och hur länge ska man amma?

– Det är väldigt individuellt. En del barn vill suga i fem minuter, andra i en timme. Detsamma gäller antalet amningar per dygn. Många barn ammar åtta tio gånger om dygnet, men det finns barn som suger tjugo gånger om dygnet – och det är också normalt. Låt ditt barn styra hur ofta och hur länge det vill ligga vid bröstet. Vänta inte tills barnet börjar skrika, eftersom det är barnets allra sista uttrycksväg, utan försök lära dig tyda barnets hungersignaler, till exempel ett sugande och snaskande på händerna. Kom ihåg att amningsstunden inte bara är mat – det är värme, närhet och ett sätt att umgås också.

2. Min dotter somnar hela tiden vid bröstet. Hur vet jag att hon får i sig tillräckligt?

– De flesta små barn brukar somna vid bröstet. Det är helt normalt. Om din dotter går upp i vikt, kissar sex till åtta tunga blöjor om dygnet, själv vaknar och vill suga kan du vara lugn. Är hon extra trött av sig, klä henne inte för varmt och massera gärna hennes handflator, det stimulerar sugreflexen. Undvik att ge tillägg om du vill amma fullt, så producerar brösten den mängd mjölk som just din dotter behöver.

3. Ska jag ge båda eller bara ett bröst vid varje amningstillfälle?

– När du ammar kommer det först ”lättmjölk” som släcker törsten bra. Den fetaste mjölken kommer sist. Därför är det viktigt att låta barnet suga färdigt på varje bröst. När barnet själv släpper taget eller somnar kan du prova att rapa om det behövs och vill barnet suga mer så lägger du det vid det andra bröstet. Känns det som om du får ”slagsida” kan du trösta dig med att det bara tar cirka en timme för brösten att fylla på sig.

4. Min son ”bor” vid bröstet på kvällarna, har jag inte tillräckligt med mjölk?

– Många barn är, liksom när de låg i magen, lite livligare och stökigare på kvällarna och vill suga ofta. Bröstmjölken är, helt naturligt, inte lika fet då som på förmiddagarna. Ammar du fullt och ditt barn kissar sex till åtta tunga blöjor kan du vara säker på att ditt barn får i sig det det behöver. Det gäller även sommartid när det är varmt. Du behöver alltså inte ge ditt barn vatten. Bröstmjölk räcker bra. Se till att dricka mycket vatten själv i stället.

5. Det gör ont när jag ammar och bröstvårtorna är såriga. Vad ska jag göra?

– Håll bröstvårtorna rena och torra. Var noga med att tvätta händerna ofta. Stryk gärna ut lite bröstmjölk över själva vårtan och använd värmeinlägg med måtta eftersom de lätt blir en grogrund för svamp och bakterier. Det vanligaste felet när bröstvårtorna blir såriga är att barnet inte har ett bra tag om bröstet. (Se text här intill hur man lägger barnet till bröstet.) Titta på bröstvårtan efter amningen, är den vit eller ser den ihopklämd ut? Det är ett tecken på att bebisen har ett för litet om bröstet. Tänk på att dricka mycket vatten, lägg dig och vila mitt på dagen och amma gärna liggande.

Så lägger du barnet till bröstet

Ska han äta nu igen?

Amningen är en speciell tid för många mammor. Det känns som om vi sitter ihop, säger Emma Sjöberg, mamma till Tyra, 6 månader. Malin Berghagen tycker att det känns sorgligt att sluta, och längdhopparen Erica Johansson tänker fortsätta amma så länge det går. Det är mysigt och ska vara så bra, säger hon. Men när är det dags att sluta amma? Om brösten gör ont vad beror det på? Amningsexperten Monica Kolm-Sandström svarar på de tio vanligaste frågorna om amning.

Följ ämnen i artikeln