Barnboken: Smal är lika med lycklig

Uppdaterad 2011-08-29 | Publicerad 2011-08-27

Bantningsberättelse orsakar ramaskri på nätet – redan innan den släppts i handeln

Hon är en rultig och mobbad 14-åring som bantar för att bli poppis i skolan.

Boken om ’Maggie’ har väckt starka reaktioner.

Orsaken: den riktar sig till 4-åringar.

– Det är helt galet att vi fortsätter sprida idén att man blir lycklig och omtyckt bara man är smal, säger forskaren Josefin Westerberg Jacobson.

”Maggie Goes On A Diet” heter barnboken som fått bloggare och tyckare runt om i världen att rasa – redan innan den kommit ut.

”Det är fruktansvärt”

Det hawaiiska förlaget, Aloha Publishers, kallar boken för en ”inspirerande” berättelse om en flicka som har ”en potential som har varit dold under hennes överflödskilon”. Boken kommer ut först i oktober, men kan förbeställas på internetbokhandlar där den marknadsförs som en bok för barn mellan fyra och åtta år:

– Den här boken handlar om en 14-årig flicka som bantar och förvandlas från mycket överviktig och osäker till en normalviktig flicka som blir skolans fotbollsstjärna. Genom tid, träning och hårt arbete blir Maggie mer och mer självsäker och utvecklar en positiv självbild, skriver en nätbokhandel.

Josefin Westerberg Jacobson, lektor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet och Gävle Högskola, forskar om flickor och ätstörningar.

– Jag tycker förstås att det är fruktansvärt, säger hon om boken.

Att bokens Maggie accepteras först sedan hon gått ned i vikt, är särskilt olyckligt.

– Vi har sett att många flickor tänker på just det här sättet. Flickor som inte alls är överviktiga eller ens på gränsen till överviktiga vill bli smalare. Motivet de anger är ofta att de vill undvika att bli mobbade av kamrater, säger Josefin Westerberg Jacobson.

Hon menar att boken är ett exempel på hur vuxenvärlden präntar in ett ideal i barn från tidig ålder.

– Och väljer man som förälder att läsa den här boken med sina barn så är det klart att det har betydelse. Men jag har mycket svårt att tro att svenska föräldrar skulle göra det. Jag vill inte tro det, säger hon.

Ville skriva positivt

Barnfetma är ett ökande problem i Sverige. Men Josefin Westerberg Jacobson tycker inte att det ska tacklas genom en berättelse där sensmoralen är att smal är lika med lycklig.

– Jag tror inte att det är rätt metod. Möjligtvis skulle man kunna använda en bok för att diskutera och kritiskt granska smalhetsidealet med ungdomar i gymnasieåldern. Men annars skulle inte jag välja den metoden, säger hon.

Författaren, Paul Kramer, säger att han ville skriva en positiv berättelse om en flicka som tar sitt öde i egna händer.

– Min avsikt var att uppmuntra barn att vara nöjda med sig själva och att upptäcka nya, bättre sätt att äta och att träna, säger han till tv-kanalen ABC News.

Han är förvånad över uppståndelsen.

– Som barn fick jag lära mig att inte döma en bok utifrån omslaget. Det är det många gjort, säger Paul Kramer.